fallback

BGREIT нарасна с повече от процент

Спорната поправка в Закона за собствеността на земеделските земи може да бъде изцяло отменена, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс

18:16 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на БФБ се измениха леко в днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,22%) до 510,95 пункта, BG40 (-0,01%) до 103,04 пункта и BGTR30 (+0,02%) до 410,58 пункта. По-осезаемо нарасна BGREIT - с 1,14% до 95,73 пункта. "Предпоследната сесия за месец март не се отличи с особено активна търговия. В последния ден за обнародване на одитираните неконсолидирани отчети нямаше изненади. Най-добре от борсовите индекси се представи секторния индекс на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, след информацията, че не само публичните дружества ще бъдат изключени от обхвата на спорната поправка в Закона за собствеността на земеделските земи, а е напълно възможно, под угрозата от санкции от ЕС, текстовете да бъдат изцяло отменени. Сред компаниите от другите сегменти най-добре се представиха акциите от групата на Стара Планина Холдинг АД. Днес бяха обнародвани предложенията за размер на дивидента, който би изплатила всяка компания от холдинга. В червено приключиха сесията акциите на Доверие Обединен Холдинг и Индустриален капитал Холдинг, както и двете публични банки – ЦКБ и ПИБ. С оглед малките изтъргувани обеми по тези позиции обаче считам, че това не е някаква дългосрочна тенденция, а по-вероятно някои спекулативно настроени инвеститори затвориха позициите си, след реализирания от последните седмици ръст“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 339 хил. лв., като с оборот над 10 хил. бяха Химимпорт (-0,3%) – 91 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,3%) – 36 хил., Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+2%) – 23 хил., Трейс Груп (-0,4%) – 20 хил. и Софарма имоти АДСИЦ (+0,3%) - 18 хил.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 57 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 26/20, а при 11 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Българска роза, Карлово (+23%) и Стара планина холд (+3,8%), а с най-голям спад са книжата на ЦКБ (-4,4%) и Дружба стъкларски заводи (-2,9%). В интервю за Investor.bg ръководителят на Българска Роза, Карлово Бoряна Кралева заяви, че добрата розова реколта е вдигнала рентабилността на дружеството през миналата година.

Нямаше сделки с акциите на Арома Риъл Естейт. Консултантска фирма е оценила активите на дружеството, като е направила обезценка за 5,8 млн. лв., или 60% от собствения капитал.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
fallback