fallback

Леки понижения за индексите на БФБ*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 7/14, а при 5 позиции няма промяна

12:40 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ отчитат леки понижения в началото на сесията, както следва: SOFIX (-0,3%) до 482,70 пункта, BG40 (-0,1%) до 98,55 пункта и BGTR30 (-0,3%) до 397,26 пункта.

Имотния BGREIT нараства с 1,9%. Вчера пред парламентарната правна комисия различни бизнес организации изложиха позициите си по повод последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), които предвиждат налагането на санкции на офшорни собственици на ниви, както и на собствениците с чуждестранно участие извън Европейския съюз (ЕС).

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения в рамките на 0,4% в ранната търговия.

Вчера имаше отстъпление на борсите отвъд Океана, като според някои разпродажбите бяха свръхреакция на факта, че ръстът на трудовия пазар изглежда се е забавил.

След два часа търговията на регулирания пазар на акции на БФБ възлиза на 68 хил. лв., като с оборот над 5 хил. са Спиди (-1,7%) – 13 хил., Албена Инвест Холдинг (+0,3%) – 12 хил., Монбат (-0,9%) – 9 хил. и Фазерлес (-4%) – 7 хил.

В началото на сесията има сключени сделки с 26 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 7/14, а при 5 позиции няма промяна.

Акциите на Софарма са без промяна. Фармацевтичната компания е избрана за доставчик на ваксината срещу син език по животните, съобщи в-к Сега. На 17 февруари компанията е сключила договор с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ваксината е произведена от френската фирма "Мериал", вече е в България и до дни ще започне масовата ваксинация, посочва вестникът.

Засега няма сделки с Булгартабак. След като преди година Булгартабак обяви, че е продал дъщерното си дружество "Табак маркет" на външна за групата компания, в края на миналата година производителят на цигари е изкупил обратно малък дял от дружеството, което развива веригата Lafka, съобщи в-к Капитал Daily, позовавайки се на отчета на холдинга. Не е обявено нито кой е мажоритарният собственик на веригата, нито защо се е наложило частичното обратно изкупуване и на каква цена са сделките, допълва изданието.

Липсва търговия и с книжата на Доверие Обединен Холдинг. Днес дъщерното на компанията Доверие Капитал АД е продало на Софарма 6,01% от Медика АД, с което делът му спада до 65,07%, съобщиха от холдинга. Делът на Софарма в Медика достига 30,42%.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 24.08.22 г.
fallback