fallback

ЕРП-тата са най-малко виновни за повишението на цената на тока

ЧЕЗ Електро губи от продажбата на електроенергия на домакинствата по нощна тарифа, показва анализ

10:22 | 26.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Много се изговори през последните 3 години за цената на тока и за това кой е виновен за високите сметки. Всевъзможни експерти сочеха с пръст виновниците за растящите цени на ел. енергията и за настоящото състояние на електроенергийната система. ЕРП-тата, американските тецове, когенерациите, перките, фотоволтаичните централи бяха сред най-често споменаваните виновни. Следващите няколко графики илюстрират движението на цените на тока за домакинствата и на дела на отделните участници в крайната му цена през последните 6 години. Данните са за домакинствата, обслужвани от компаниите на ЧЕЗ, но резултатите са идентични с тези обслужвани от ЕВН или Енерго-Про. Видно от графиките е, че т.нар. ЕРП-та са най-малко виновни за покачването на цената на тока, въпреки че те бяха най-силно оплюти от политиците, медиите и обществото, показва анализ на Веселин Радойчев в блога на ПФБК. Всъщност през този период те са губещият участник, тъй като техният дял от крайната цена намалява драстично.

Делът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение в крайната цена за домакинствата намалява от 28,7% през юли 2008 на 13% през октомври 2014 за дневната тарифа и от 44% през юли 2008 на 22,7% през октомври 2014 за нощната тарифа. Цената, която домакинствата плащат за пренос и достъп през мрежата ниско напрежение намалява от 5,1 стотинки на кВч на 2,7 стотинки на кВч. Регулираните от ДКЕВР приходи през този период бяха намалени от 362,6 млн. лв през през юли 2008 на 192,6 млн. лв. през юли 2014, за да бъдат леко увеличени на 214,9 млн. лв. през октомври 2014. Трябва да признаем, че с решението от юли 2014 беше намалена и разходната част на дружеството с намалението на цената на ел. енергията за покриване на технологичните загуби. Изчисленията показват, че дружеството спестява близо 68 млн.лв. от намалението на тази цена в сравнение с цената през 2008 г. Делът на електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро в крайната цена за домакинствата намалява от 15,9% през юли 2008 на 4,3% през октомври 2014 за дневната тарифа и от минус 20% през юли 2008 на минус 54,8% през октомври 2014 за нощната тарифа. Или по друг начин казано брутната печалба на ЧЕЗ Електро от продажбата на ел. ененргия на домакинствата е намаляла от 2,8 стотинки на кВч през 2008 на 0,9 стотинки на кВч през настоящия период за дневната тарифа, докато брутната загуба се е увеличила от 2,3 стотинки на кВч през 2008 на 6,5 стотинки на кВч за нощната тарифа. Ако някой смята, че има грешка в тези данни, то нека провери решенията на ДКЕВР за споменатия период. Но грешка няма – дружеството губи по 6,5 стотинки на всеки кВч електроенергия, която продава на домакинствата на нощна тарифа. Другия очевиден въпрос тук е как изобщо дружеството оцелява при тези регулирани маржове. Отговора е крос-субсидиране на цените, т.е. дружеството продава на стопанските потребители на печалба, за да може да покрива загубата, която натрупва от битовите потребители. Тук е и момента да дадем малко време за размисъл на любителите на либерализирания пазар. Какво би се случило с цената на тока за битовите потребители ако изчезне крос-субсидирането?, питат в анализа си от Първа финансова брокерска къща ООД.

 

Източник: ЧЕЗ Разпределение, ДКЕВР

*Такса за балансиране на електроенергийната система в сила от юли 2014 ** Цена невъзстановяеми разходи за Марица Изток 1 и 3; в сила от юли 2012; част от цената на енергията от август 2013 *** Цена високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия; като отделна добавка в периода юли 2010 – август 2013 **** Добавка за зелена енергия; като отделна добавка в периода юли 2009 – август 2013 ***** Цена пренос и достъп електропеносната мрежа; като отделна добавка от юли 2010

Източник: ЧЕЗ Разпределение, ДКЕВР

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 13.09.22 г.
fallback