fallback

Текущата ситуация създава несигурност у инвеститорите

Пазарът обаче предлага не лоши инвестиционни възможности, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

18:07 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ приключиха с понижения днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,7%) до 483,29 пункта, BGBX40 (-0,6%) до 97,76 пункта, BGTR30 (-0,5%) до 388,09 пункта и BGREIT (-0,6%) до 93,86 пункта. „Текущата политико-икономическа обстановка предопределя несигурност в инвеститорското съзнание. Приемане на законопроекти без обмисляне, чуваемост, анализ на ефектите от тях, пренебрегване на мнението на съсловни организации и липса на обстоен дебат, последвано от вслушване в пренебрегвани “гласове” с разумни предложения е като да сготвиш ястие без подправки или някои продукти. Винаги може да ги добавиш някак си постфактум, стига да не си ги сервирал все още, но за всички ни е ясно, че е необходима обмислена промяна в “рецептите”, коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Тази обстановка се прочита от различните инвеститори по различен начин, като един от основните фактори, които им влияят в момента, е техния хоризонт. Пазарът предлага не лоши инвестиционни възможности в текущата ситуация, като отчетите, очакванията за отделни компании и обявените прогнози трябва да се четат внимателно“, добави той.

Търговията с акции днес възлезе на 987 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,5%) – 359 хил., А.В. Билдингс (0%) – 140 хил. и Трейс Груп (+4,5%) – 138 хил.

Трейс Груп е била избрана от Столична община да извърши ремонт на бул. „Цариградско шосе“, като стойността на поръчката е за около 10 млн. лв., информира в. Капитал Daily. Обединение на строителното дружество и на свързаната с нея „Инжпроект“ ООД е класирано на първо място в търга за ремонт на две нови отсечки от пътното плато на булеварда. Информацията е потвърдена от Столична община и представители на фирмата победител. Договорът с Обединение „Цариградско“ все още не е подписан, защото в момента тече 14-дневния срок, в който участниците могат да обжалват, допълва изданието

Вчера Трейс обяви, че ще извърши и третия етап от ремонта на столичния бул. "Витоша". Договорът със Столична община е за 1,5 млн. лв., а срокът за изпълнение е 2 месеца. Същевременно Investor.bg научи, че мажоритарният собственик на Трейс Груп обмисля продажба на акции, като целта е нарастване на дела на свободно търгуваните книжа на строителната компания. Към момента обаче не е ясно какъв ще бъде размерът на пакета от акции, който ще бъде предложен, както и при каква цена.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 13/19, а при 12 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Трейс Груп (+4,5%) и Софарма имоти АДСИЦ (+4,3%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-3,6%) и Стара планина холд АД  (-2,9%).

Акциите на Софарма се повишиха с 1,3% до 3,45 лв. за брой. Дружеството информира, че от 12 до 18 февруари включително е изкупило обратно 7 150 собствени акции на обща стойност 25 608,50 лв. при средна цена от 3,58 лева. Общият брой на обратно изкупените акции след тази сделка е  5 143 671, представляващи 3,9% от акционерния капитал на компанията. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 10.09.22 г.
fallback