fallback

С изключение на SOFIX индексите изпратиха седмицата с повишения

За капиталовия пазар първите дни на февруари преминаха сравнително спокойно, коментира изпълнителният директор на Конкорд Асет Мениджмънт Петко Вълков

17:50 | 06.02.15 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Българска фондова борса приключиха сесията в петък на червена територия. Въпреки това борсовите измерители – с изключение на основния бенчмарк SOFIX - изпратиха седмицата с повишения.

Седмичният ръст при BGBX40 и при BGTR30 е 0,6%, а при BGREIT той е 1,2 на сто. SOFIX не отчете изменение, в сравнение с миналата седмица. От началото на годината обаче е изтрил 4,2% от стойността си.

Само в петък SOFIX се понижи с 0,57% до 500,36 пункта. Широкият BGBX40 отстъпи с 0,3% до 101,02 пункта. BGTR30 спадна с едва 0,01% до 398,13 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT изгуби 0,38% до 97,36 пункта.

„За капиталовия пазар първата седмица на февруари премина сравнително спокойно. През всичките дни индексът SOFIX се движеше около 500 пункта. Ликвидността бе сравнително ниска, като отчетите на публичните дружества не можаха да допринесат за активизиране на търговията. Единствено изключение като че ли бяха книжата на Трейс Груп Холд АД, Биовет АД и Спиди АД, които поскъпнаха през седмицата“, коментира за Investor.bg* главният изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков.

„Подобни периоди на „замръзване“ на търговията сме наблюдавали значителен на брой пъти през последните години. Въпреки че не може да се смята за надежден индикатор, ниската ликвидност често се проявява или около дъното, или около върха на пазара“, добавя той.

Пазарното настроение в последния ден от седмицата беше минорно може би и заради приетия вчера от бюджетната комисия законопроект, който е насочен към контрола върху инвестиционните посредници.

Законодателните промени в Закона за пазарите на финансови инструменти бяха гласувани, въпреки че според инвестиционната общност не са съобразени с мащабите на българския пазар. Но заради забавянето при приемането им Европейската комисия е стартирала наказателна процедура срещу страната.

Става дума основно за размера на санкциите за нарушения и вменяване на функции на Комисията за финансов надзор за контрол на борсовите посредници за „изпиране” на „мръсни” пари, което в момента се осъществява от ДАНС. Освен това на регулатора се дава право и да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако може да предположи, че в следващите 12 месеца той може да извърши някакво нарушение.

Все пак днес търговският обем на пазара на акции на БФБ възлезе на 1,544 млн. лв. По време на петъчната сесия на регулиран пазар се сключиха 223 сделки с 43 емисии акции. Съотношението печеливши към губещи е 14/22. При 7 позиции нямаше промяна.

С най-голям оборот днес е Албена АД – 1,171 млн. лв. Книжата на туристическата компания поскъпнаха с 1,9%. Оборотът при нея бе постигнат в резултат на една сделка, чрез която са закупени 22 102 броя акции по цена 53 лв. за брой. Това представлява близо 0,517% от капитала на дружеството.

Албена АД публикува своя междинен отчет за четвъртото тримесечие на миналата година на 29 януари 2015 г. Той показа, че печалбата намалява с 31% на годишна база, или с 4,834 млн. лв., до 10,223 млн. лв. Към декември 2014 г. приходите на компанията са за 74,541 млн. лв., т.е. с 9% по-малко спрямо същия период на 2013 г.

Втора по оборот е Софарма АД. Фармацевтичната компания информира, че през януари продажбите й спадат с 43% заради ограничен износ към Русия. Акциите на дружеството поевтиняха с 2,3% до 3,517 лв. за брой, а реализираният оборот е 208 хил. лв.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. освен книжата на Софарма АД най-много поевтиняваха и акциите на ЦКБ АД – също с 2,3% до 1,03 лв. за брой. Най-силно пък поскъпнаха тези на Индустриален Холдинг България АД – с 5,9% до 1,165 лв. за акция.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
fallback