fallback

Продължава слабата търговия на БФБ

Два основни фактора тежат на пазара - спекулациите за промяна на пенсионния модел и глобалната несигурност, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

17:53 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се покачи с 0,3% в днешната сесия, след две негативни, до ниво от 495,64 пункта при оборот от 229 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 1,7%, а от началото на годината а загубил 5,1%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 0,1% до 99,20 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,4% до 384,75 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е без изменение на ниво от 96,47 пункта.

„Продължава слабата търговия от последните дни. Виждаме някаква лека подкрепа за някои от по-ликвидните позиции като Химимпорт и Софарма, но като цяло има само леко възстановяване на пазара от спада напоследък без да се вижда тренд нагоре. Ситуацията може да се окачестви като временна пауза с равни шансове пазарът да тръгне нагоре или надолу. Аз лично обаче не виждам фактори, които да качат пазара към този момент", коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"Два основни фактора тежат на пазара - спекулациите за промяна на пенсионния модел и глобалната несигурност, която се изразява в нисък растеж. Първият фактор влияе на настроенията на инвеститорите, а вторият – на корпоративните резултати. Пазарът едва ли е калкулирал отчетите за последното тримесечие на 2014 г., които ще излязат в края на месеца. Всъщност едва ли ще им се обърне сериозно внимание с изключение на евентуалните изненади. През първото полугодие не очаквам резултатите на компаниите да тласнат инвеститорите към покупки. Иначе пазарът по принцип няма да обърне рязко, дори и нищо да не се промени в пенсионната система. Ще има 2-3 месеца консолидация преди евентуален подем", посочва анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 346 хил. лв., като с оборот над 50 хил. бяха Химимпорт (+1,3%) – 79 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 63 хил. и Софарма (0%) – 57 хил. На регулиран пазар се сключиха сделки с 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 21/15, а при 10 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Химимпорт (+1,3%), а с най-голям спад са книжата на Енемона (-4,9%) и Софарма имоти АДСИЦ (-3,1%). Днес нямаше сделки с акциите на Елана Агрокредит. Вчера СД на дружеството е взел решение за намаляване емисионната стойност на акциите от планираното увеличение на капитала от 1,05 лв. на 1,02 лв.на акция. Причината за това решение е свързана с планираното гласуване на дивидент от 0,0623 лв. на акция на предстоящото Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 23 февруари 2015 г. При раздаването на този дивидент стойността на дружеството ще се намали, което не създава справедливи условия за настоящите и потенциалните инвеститори, ако се запази предишната емисионна стойност на акция, уточняват от компанията.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 09.09.22 г.
fallback