fallback

Несигурността потиска борсата

Постигането на добро решение по казуса с пенсионната реформа ще е определящо за пазара, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

17:42 | 12.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

Индексите на БФБ прекъснаха негативната серия от миналата седмица, като се повишиха в днешната сесия, както следва: SOFIX (+0,9%) до 505,36 пункта, BG40 (+0,6%) до 101,16 пункта, BGTR30 (+0,6%) до 396,87 пункта и BGREIT (+1,4%) до 99,45 пункта.

„Въпреки че основна част от обема на търговия бе съсредоточен в няколко емисии акции: Болкан енд сий пропъртис АДСИЦ, Велграф Асет Мениджмънт АД и Булгартабак Холдинг АД, все пак търговията бе сравнително активна - с над 300 сключени сделки и с ръст по някои от най-ликвидните за пазара позиции – Трейс Груп Холдинг АД, Индустриален Холдинг България АД, Химимпорт АД, Централна кооперативна банка АД, Петрол АД и други", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Можем да определим момента като ключов за родния пазар. От една страна още не е преминал ефектът от удара, който управляващите от ГЕРБ нанесоха върху основните институционални инвеститори – пенсионните фондове. Той рефлектира директно върху цените на акциите на родния пазар, като водещите индекси загубиха над 7% за последния календарен месец. От друга страна несигурността на международните пазари също расте, а водещите индекси през последните седмици загубиха част от наструпаните печалби през 2014 г. В момента вниманието е насочено към Гърция, където се очаква радикалната СИРИЗА да спечели предстоящите избори и отново се повдига темата за излизане на страната от общата валута", коментира той. "Същевременно забавянето на световната икономика се усеща в пълна сила, а най-големия губещ от това бяха цените на суровините: медта се търгува на петгодишно дъно, при петрола цените спаднаха под ключовото ниво от 50 долара за барел и т.н. Пазарите с нетърпение очакват следващото заседание на ЕЦБ, където се очаква банката да предприеме конкретни мерки за изкупуване на активи. Ако това се случи ще видим краткосрочно подобрение в инвеститорските настроения по света, но дали те ще достигнат и до родната борса предстои да разберем. Твърде вероятно е това да не се случи, ако междувременно не станем свидетели на постигане на добро решение по казуса „пенсионна реформа“. Несигурността, която властва в момента е най-лошото нещо за всеки един фондов пазар. Надявам се няма да станем свидетели на разпродажби на акции от страна на пенсионни фондове, които набират средства за прехвърляне към НОИ. Ако това се случи негативните нагласи за дълго ще властват на БФБ“, допълни анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 4,528 млн. лв., благодарение най-вече на Велграф Асет Мениджмънт (-3%) – 2,768 млн. лв. и Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ (0%) – 1,100 млн. лв. По оборот следват Булгартабак (-0,9%) – 324 хил., Химимпорт (+1,4%) – 172 хил. и ЦКБ (+3%) – 40 хил. На регулиран пазар се сключиха сделки с 32 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/13, а при 3 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Трейс Груп (+4%) и Петрол (+3,1%), а с най-голям спад са книжата на Велграф (-3%).

Акциите на Синергон се повишиха с 1,3%. Холдингът планира да стане съдлъжник и поръчител на свои дъщерни дружества. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
fallback