fallback

БФБ прекрати членството на Корпоративна търговска банка

Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември и влиза в сила от 11 декември

10:23 | 11.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател

Българска фондова борса-София АД (БФБ) прекрати членството на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември (сряда) и влиза в сила от днес – 11 декември (четвъртък). Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД (ЦД).

БФБ спира търговията с акции на КТБ и прекратява членството на трезора на основание чл. 18., ал. 1, от Част II „Правила за членство“. Основната причина е отнетият от Българска народна банка лиценз на КТБ.

Поради същата причина по-рано и на основание чл. 20, ал. 1, т. 2 и чл. 117, ал. 9 от „Правилника за дейността“ Съветът на директорите на Централен депозитар АД също взе решение да прекрати членството на КТБ. Прехвърлянето на финансови инструменти по клиентските сметки при КТБ при друг инвестиционен посредник или по лична сметка в ЦД се извършва по реда на Правилника за дейността на ЦД АД в законоустановените срокове, гласи съобщение на дружеството, отчитащо сключените сделки, поместено на неговия сайт.

Централната банка отне правото на КТБ да извършва банкова и инвестиционна дейност реално на 6 ноември заради отрицателен капитал в размер на 3,745 млрд. лв. Преди това кредитната институция бе поставена под специален надзор в продължение на над четири месеца.

Припомняме, че на 26 ноември БФБ поднови търговията с книжата на КТБ, след като изтече срокът на наложената принудителна административна мярка от страна на Комисията за финансов надзор (КФН).

Тогава се сключиха само две сделки. В първата се изтъргуваха две акции на банката при цена от 16,74 лв. за брой, а във втората една акция смени собственика си срещу 21 ст. Последната сделка преди поставянето на КТБ под специален надзор бе на ниво от 78,05 лв. за брой от 20 юни.

На 4 декември пък започна изплащането на гарантираните депозити в КТБ. От тогава до 10 декември 60 300 души са получили достъп до спестявания за 2,225 млрд. лв., показват данните от ежедневните справки на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Гарантираните вложители пък са 255 хил. души.

По-рано – на 24 ноември - Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на КТБ поради подадената жалба относно отнетия лиценз от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
fallback