fallback

Борсата започна седмицата с понижения

Волатилната търговия вероятно ще продължи и в следващите сесии, очаква Стоян Николов от ПФБК

17:37 | 20.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ започнаха с понижения седмицата, както следва: SOFIX (-0,4%) до 516,50 пункта, BG40 (-0,3%) до 103,41 пункта и BGTR30 (-0,4%) до 406,65 пункта. Единствено секторният BGREIT се повиши – с 0,5% до 97,72 пункта.

„След вял и нисколиквиден старт в понеделник последваха разпродажби по най-ликвидните позиции на борсата в търсенето на ликвидност. Няколко по-големи сделки увлякоха и по-дребните спекуланти в разпродажбите и при липсата на корпоративни новини търговската сесия премина под егидата на опасенията от негативна вълна на БФБ-София. И в следващите няколко дни очакванията са за големи флактуации, които да отразяват не толкова корпоративните новини около дружествата, а по-скоро информация и изявления относно бъдещото правителство и казусът с КТБ“, коментира за Investor.bg Стоян Николов*, брокер в ПФБК. Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 733 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+0,2%) – 257 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,2%) – 111 хил. и Албена (-1,3%) – 107 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 44 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/23, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЧЕЗ Електро България (+10%), ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+4,2%) и Проучване и добив на нефт и газ (+4%), а с най-силен спад са книжата на Биовет (-3,3%). От днес до 11 ноември Проучване и добив на нефт и газ ще изплаща дивидента за 2013 г. Aкционерите без сметки при инвестиционни посредници ще могат да го получат чрез клоновете на ЦКБ. Акциите на Трейс Груп се повишиха с 1,1%. Холдингът очаква неконсолидирана печалба от 9 млн. лв. през настоящата година, стана ясно на провелата се в петък годишна среща с инвеститорите. Днес нямаше сделки с акциите на Енерго-Про Продажби. Малко преди края на сесията дружеството информира, че в петък е получило искова молба от НЕК за вземания. Дружеството счита предявените искове за напълно неоснователни, тъй като претендираните вземания са платени чрез прихващане на взаимни задължения. 

Става въпрос за иск за вземане в размер на 6,734 млн. лв., представляващо главници по фактури за продадена и неплатена ел.енергия, предявени частично при цена на пълния размер на иска 67,341 млн. лв., както и иск за лихви в размер на 595 хил. лв., предявен частично от общия размер 5,954 млн. лв. Въз основа на исковата молба е образувано арбитражно дело при Арбитражния съд при Българската Търговско – Промишлена Палата. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 06.09.22 г.
fallback