fallback

Инвеститорите се опасяват от липса на подкрепа за ключовите реформи в страната

По-големият проблем за публичните дружества обаче са слабата европейска икономика и конфликтът в Украйна, смята Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

18:11 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, компенсира част от вчерашните загуби, след като се повиши с 0,6% в днешната сесия до ниво от 533,49 пункта при оборот от 255 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,5%, след като вчера спадна с 1,1%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 0,03% до 106,53 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,9% до 419,34 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу с 0,6% до 98,43 пункта.

Инвеститорите на БФБ реагираха негативно на резултати от изборите. Причините за това за опасенията, че няма да се сформира достатъчно стабилно правителство със солидна парламентарна подкрепа за провеждането на по-сериозни реформи в проблемните области (като енергетиката) и стабилизирането на държавните финанси. Действително над държвата са надвиснали сериозни проблеми, за които няма лесни, бързи и безболезнени решения, а отлагането им само ги задълбочава, което може да доведе и до по-сериозни сътресения в държавата на по-късен етап, с всички негативни последствия за икономиката, социалните системи и финансовата стабилност на страната", заяви за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

"Въпреки че изборите са актуалната тема на деня, по-големият проблем за публично търгуваните дружества на БФБ са слабата европейска икономика и конфликтът в Украйна. Това съвсем ясно си личи по слабите отчети на компаниите износители през първата половина на годината. И тъй като сезонът на отчетите за третото тримесечие наближава, очакванията ми са негативната тенденция по отношение на продажбите и нетния резултат на множество основни компании на борсата да се запази, а в някои случаи и да се задълбочи“, коментира той. Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 4,428 млн. лв., благодарение на прехвърляне на пакет от 2,2% от книжата на Софарма Трейдинг на стойност 3,926 млн. лв. при цена от 5,40 лв. за брой. Последваха малки сделки, като търговията затвори на същата цена (без промяна спрямо вчера). По оборот следват Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1,3%) – 94 хил., Албена (-0,6%) – 54 хил. и Химимпорт: обикновени (-0,5%) – 54 хил. и привилегировани (+3,2%) – 26 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 43 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/23, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Северкооп Гъмза Холдинг (+20%), а с най-силен спад са книжата на А.В. Билдингс (-5,9%).

Акциите на Спиди АД прибавиха 0,04% до 25,85 лв. за брой. Делът на Спиди груп АД в Спиди АД е спаднал под 80%, показват данни на ЦД. Вече са заявени за използване 234 855 права за участие в увеличението на капитала на дружеството.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 30.08.22 г.
fallback