fallback

БФБ продължава да е на кръстопът

Шансовете за поскъпване до края на годината са по-високи, но вероятно още месец ще тъпчем на едно място, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

17:58 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият борсов индекс SOFIX се повиши с 0,6% в първата сесия за седмицата до ниво от 555,45 пункта при оборот от едва 44 хил. лв. От началото на годината той е нараснал с 13% Ценово претегленият BG40 прибави 0,1% до 110,39 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 428,91 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,1% до 98,49 пункта.

„БФБ е на кръстопът, както между другото са и международните пазари. Това е очевидно през последните седмици след силното начало на годината и напрегнатите летни месеци, когато регистрирахме една нормална корекция, дори бих казал доста плитка на фона на това, което се случи в държавата“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж. "Струва ми се, че шансовете за поскъпване до края на годината за момента са по-високи от обратния сценарий, но вероятно още месец ще тъпчем на едно място. Парламентарните избори и шансовете за формиране на по-стабилно правителство, както и намирането на разумно решение за казуса с двете банки, които са поставени под специален надзор, могат да бъдат катализатори за евентуален ръст, но той едва ли ще е впечатляващ", каза той. "През тази седмица единствената интрига е ребалансирането на водещия борсов индекс SOFIX и най-вече как банките, издатели на сертификати върху него, ще успеят да си набавят необходимите няколко десетки хиляди акции на Индустриален капитал холдинг (при среднодневен обем от около 1000 акции)", допълни анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на само 93 хил. лв., като с оборот над 10 хил. бяха само ЦКБ (+3,4%) – 22 хил. и Индустриален Капитал Холдинг (-5,6%) – 16 хил.

Индустриален капитал холдинг влиза в SOFIX от 23 септември, като през миналата седмица акциите на холдинга поскъпнаха с 38%. Компанията ще заеме мястото в индекса на Булгартабак поради рязкото намаляване на свободно търгуваемите акции на тютюневия холдинг до 1,93%. С основна заслуга за влизането на Индустриален капитал холдинг в SOFIX е М+С Хидравлик, в което холдингът притежава 22,37%, които са оценени пазарно на 45 млн. лв. при текуща пазарна капитализация на холдинга от 70 млн. лв. Така реално М+С Хидравлик вкарва трета компания в SOFIX, като компаниите с участие в дружеството имат дял в индекса, равен с този на групите Химимпорт и Софарма.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 34 емисии акции, като съотношениетопечеливши/губещи бе 18/13, а при 3 позиции нямаше промяна. От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на ЦКБ (+3,4%), а с най-силен спад  са книжата на Петрол (-6,1%).

Акциите на Актив Пропъртис спаднаха с 6,8% в една сделка за към 500 лв. още в началото на сесията. По-късно през деня АДСИЦ-ът обяви, че е продал останалия си дял от 60% в Актив Паркинг ООД на Лекс 2011 ЕООД, гр. Пловдив за сумата от 824 500 лв. Преди два месеца Актив Пропъртис продаде 40% от Актив Паркинг на същия купувач за 547 600 лв. Цената на акция и при двете сделки е по около 1,01 лв., или общо 1,372 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 01.09.22 г.
fallback