fallback

Паритет между печеливши и губещи акции в петъчната сесия

Известно раздвижване имаше около промените в състава на SOFIX, коментира Владислав Панев от УД Скай управление на активи

18:09 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На регулиран пазар на БФБ днес се сключиха сделки с 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 20/20, а при 8 позиции нямаше промяна. Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,9% през седмицата, след като се понижи с 0,6% в петъчната сесия до ниво от 551,94 пункта при оборот от 529 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 12%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се покачи с 0,3% за седмицата (-0,2% днес) до 110,28 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 1,5% (+0,5% днес) до 429,28 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,1% (без промяна днес) до 98,42 пункта.

"Играта в центъра" на БФБ продължава вече няколко седмици, като вероятно инвеститорите очакват резултатите от парламентарните избори, както и събитията около КТБ. На този фон като че ли имаме усещането, че лятото свързано с ниска активност продължава, нищо че вече сме в средата на септември. В тази връзка можем да направим предположение, че тази година лятото ще завърши на 5 октомври или малко след това. Известно раздвижване имаше около промените в състава на SOFIX с нормалните повишения на нови компании в него и спадове на излизащите“, коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Скай управление на активи.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 688 хил. лв., благодарение основно на Софарма (-1,2%) – 430 хил., следвано от Монбат (-2,2%) – 46 хил. и Индустриален Капитал Холдинг (+12%) – 27 хил.

Индустриален капитал холдинг влиза в SOFIX от 23 септември, реши СД на БФБ. Вчера акциите на холдинга поскъпнаха с 4,2%, а след днешния скок ръстът за седмицата достига 38%. Компанията ще заеме мястото в индекса на Булгартабак поради рязкото намаляване на свободно търгуваемите акции на тютюневия холдинг до 1,93%Книжата на Булгартабак днес се повишиха с 1%, след като вчера спаднаха с 2%.

Също така Съветът на директорите на БФБ-София изважда от базата на индекса BGBX40 Свилоза АД, ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп,  ЕМКА АД и Фонд Имоти АДСИЦ, като добавя емисиите акции на Агрия Груп Холдинг АД, ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, Албена АД и Българска роза-Севтополис АД.

От базата на индекса BGTR30 се изваждат Химснаб България АД, Холдинг Варна АД, Агро Финанс АДСИЦ и Сила Холдинг АД. В него ще влязат ЧЕЗ Разпределение България АД, Адванс Екуити Холдинг АД, Фазерлес АД и Топливо АД.

Няма промени в състава на индекса BGREIT. 

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст днес след Индустриален Капитал Холдинг са акциите на Зърнени Храни България (+3,6%) и Синергон Холдинг (+2,9%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-33%) и Монбат (-2,2%).

С най- голям оборот за седмицата са Софарма (1,769 млн.), ПИБ (464 хил.), Химимпорт (302 хил.), Адванс Терафонд АДСИЦ (291 хил.) и Монбат (286 хил.). От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с двицифрен ръст са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+38%), а с двуцифрен спад са книжата на Енергони (-33%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 19.08.22 г.
fallback