fallback

Европейските борси излязоха на печалба след речта на Путин

В началото на сесията индексите бяха засегнати от слабите данни за растежа в еврозоната

19:34 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции приключиха с повишения днешната сесия, като успокояването на напрежението в Украйна подкрепи инвеститорските нагласи, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се повиши с 0,3% до 1 329 пункта. Британският FTSE-100 нарасна с 0,4% до 6 685 пункта, германският DAX се покачи с 0,3% до 9 225 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 0,3% до 4 205 пункта.

Разочароващите икономически данни от деня натиснаха пазарите в началото на сесията, но руският президент Владимир Путин спомогна за обрата на борсите.

„Ще направим всичко, което зависи от нас, за да сложим край на конфликта в Украйна, колкото се може по-скоро. Трябва да се мобилизираме, но не за война или конфронтация, а за тежка работа в името на Русия“, каза Путин в Крим. "Русия не трябва да се дистанцира от външния свят въпреки влошаването в отношенията между Изтока и Запада по повод кризата в Украйна", заяви той. Растежът на БВП на еврозоната остана под очакванията при 0%. Първото свиване на тримесечна база (-0,2%) от повече от година пък отчете икономиката на Германия. Френската икономика стагнира за второ поредно тримесечие. Същевременно инфлацията в еврозоната през юли бе потвърдена на 5-годишното дъно от 0,4% на годишна база, спрямо 0,5% през юни.

Книжата на RWE се понижиха с 2,1%. Оперативната печалба за полугодието спадна с 40%, като най-големият германски производител на енергия обвинява субсидираните възобновяеми източници и слабия икономическия растеж за ниското търсене. Акциите на Thyssenkrupp се покачиха с 0,4%, след като компанията обяви, че вероятно ще се върне към печалбата през тази година за първи път от три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 21.08.22 г.
fallback