fallback

Корпоративни новини раздвижиха леко търговията на БФБ

Летаргията иначе продължава, което е напълно логично с оглед на сезона и някои фундаментални фактори, посочва Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:22 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ започнаха седмицата с понижения, както следва: SOFIX (-0,6%) до 539,55 пункта, BG40 (-0,4%) до 106,08 пункта, BGTR30 (-0,4%) до 406,62 пункта и BGREIT (-0,4%) до 97,43 пункта.

„Две корпоративни новини съвсем леко раздвижиха търговията днес. Предложението на Съвета на директорите до акционерите в Топливо (+25%) да гласуват обратно изкупуване на акции на компанията беше посрещнато с подчертано спекулативен интерес в ранната търговия. Това намери отражение и при акциите на мажоритарния собственик Синергон холдинг (+2,4%), както по повод на увеличената пазарна оценка на дъщерното дружество, така и по линия на очакването, че същата процедура може да се случи и при компанията-майка. Гласуваният дивидент от Общото събрание на Проучване и добив на нефт и газ (+3,2%) беше другата влиятелна новина от деня. Изглежда инвеститорите имаха опасения, че това може и да не се случи, но когато видяха потвърждението решиха да купуват. Тук обаче все още не виждаме отражение на новините за дъщерното дружество върху акциите на компанията-майка, в случая Зърнени храни България (-3%)", заяви за за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"Извън тези събития впечатление ми направи лекият натиск на продавачите при обикновените акции на Химимпорт (-2%) и продължаващото плавно покачване на цената на акциите на Хидравлични елементи и системи (+2%) при ниска ликвидност", допълва анализаторът. "Иначе като цяло наблюдаваме летаргия на БФБ. Това е напълно логично, както с оглед на сезона, така и с оглед на някои фактори с фундаментален характер. Икономиката очевидно буксува, а може би тепърва ще „берем плодовете“ на несъстоятелността на държавните институции. Такива ефекти вече се наблюдават в отчетите на компаниите за полугодието, а трябва да кажем, че инвеститорите на БФБ трябваше да преглътнат и някои сериозни разминавания в корпоративното управление, които са меко казано далеч от добрите корпоративни практики“, коментира Малчев. Търговията с акции на борсата днес възлезе на 395 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (-2%) – 100 хил., Проучване и добив на нефт и газ (+3,2%) – 62 хил. и Параходство Българско речно плаване (-3,1%) – 31 хил. Днешното Общо събрание на Проучване и добив на нефт и газ гласува за брутен дивидент от 1,10 лв. на акция за 2013 г. Сумата за дивиденти представлява 95% от печалбата на компанията за миналата година.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/19, а при 13 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил., с най-голям ръст са акциите на Топливо (+25%), а с най-силен спад са книжата на Петрол (-12%). Книжата на Топливо скочиха до 5,39 лв. за брой, след като стана ясно, че акционерите на дружеството ще гласуват за обратно изкупуване на собствени акции на цени между 5 и 12 лв.  Акциите на Енемона се повишиха с 0,5%. Дружеството съобщи, че е сключило договор за покупко-продажба на 13,76% от капитала на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ.

Нямаше сделки с акциите на Агроенерджи инвест АДСИЦ. Вентчър Екуити България ЕАД, което притежавa 98,43% от компанията, е увеличило цената в търговото предложение за АДСИЦ-а с 10,4% - от 1,01 лв. на 1,115 лв. за акция.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 30.08.22 г.
fallback