fallback

Брюксел оказва натиск за изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Еврокомисията е изпратила писмо до финансовия министър и БНБ, в което припомня върховенството на европейското право по отношение на депозитите до 100 хил. евро

20:27 | 02.08.14 г. 22

Брюксел оказва натиск на България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка, съобщава bTV.

Еврокомисията е изпратила писмо до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, подписано от шефа на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаулс. Телевизията разполага с писмото.

Причина за реакцията на Европейската комисия е перспективата неяснотата около достъпа до гарантираните депозити (до 100 хил. евро – бел. ред.) в КТБ да продължи месеци.

Според еврочиновниците българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

В четвъртък Управителният съвет на БНБ обяви, че КТБ може да остане затворена и след 21 септември. По закон трезорът може да остане затворен и под специален надзор до 21 декември.

От този доклад на квесторите обаче така и не стана ясно дали собственикът на банката е раздавал кредити на свои приближени обръчи от фирми.

В документа се посочва, че са се прилагали лоши практики при управлението на трезора. Той предизвика отговора на отстранените изпълнителни директори, според които години наред не са откривани проблеми и кредитният портфейл не се е влошил до идването на квесторите.

Припомняме, че вчера президентът Росен Плевнелиев също подчерта по време на политическите консултации с парламентарно представените партии, че Европейската комисия следи внимателно случая с банката, както и че е време да се намери решение на казуса.

Всичко за казуса с Корпоративна търговска банка можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback