fallback

Назначен е временен синдик на ТЦ-ИМЕ

Налице е молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу емитента, който трябва да изплати облигации за 15 млн. евро в края на септември

15:59 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обединена Българска Банка АД, в качеството й на довереник на облигационерите по емисията на Tехнологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ) АД, е уведомила БФБ за наличието на молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу емитента, подадена до СГС от Сиболе Сървисис Инкорпорейтид България ЕООД Софийски Градски Съд е наложил предварителни обезпечителни мерки по отношение на имуществото на емитента - назначаване на временен синдик и наложен запор на вземанията по банковите му сметки, открити в Корпоративна търговска банка АД, се казва в уведомлението. 

ТЦ-ИМЕ АД - София не е уведомило Банката Довереник относно горепосочените факти и обстоятелства, с което е нарушило задължението си за уведомяване от Договора за довереник, се казва още там. Във връзка с гореизложеното и с оглед предстоящите в края на септември плащания на лихва и главница по облигацията, ОББ е изискала от ТЦ-ИМЕ предоставянето на пълна информация относно предявената молба за откриване на производство по несъстоятелност, хода на образуваното дело, както и актуална информация за финансовото състояние, ликвидността и способността на емитента да обслужва задълженията си по облигационната емисия.  Петгодишната емисия облигации на ТЦ-ИМЕ в размер на 15 млн. евро и купон от 8%, платим веднъж годишно, падежира на 29 септември. Средствата от емисията, набрани при първоначалното частно пласиране на облигациите, са използвани за придобиване от дружеството на два недвижими имота, представляващи незастроени урегулирани поземлени имоти в гр. София, местност "Задгарова артерия" с обща площ от 59 154 кв. м. 

ТЦ - ИМЕ, основано през 1991 г., е част от империята на Цветан Василев - мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка. Наскоро инвестиционният посредник на Василев ФИНА-С АД обяви, че преустановява дейност, като представи план за уреждане на отношенията с клиентите си.

Първоначално ТЦ-ИМЕ специализира в научно-изследователската, инженеринговата, производствената и маркетинговата сфера. Реализира и посредническа дейност в областта на електрониката и микроелектрониката. Постепенно фирмата разширява дейността си и след приватизацията си през 2004 г. се насочва към инвестиции в недвижими имоти и отдаване под наем на сгради, търговски площи и помещения на частни фирми.   ТЦ - ИМЕ ориентира дейността си и към извършване на сделки с финансови активи на Българска фондова борса - София АД. Реализира и допълнителна дейност по придобиване и управление на дялови участия в други дружества, насочени основно към инвестиции в недвижими имоти. Фирмата съдейства за изграждането на съоръжения и модерна материална база към един от водещите футболни отбори в България - ПФК Ботев Пловдив. Подпомага дейността на отбора, оказвайки и финансово съдействие, се казва в сайта на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
fallback