fallback

Инвестиционен посредник „ФИНА-С“ АД преустановява дейност

Компанията обяви план за уреждане на отношенията с клиентите си

10:51 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На 18.07.2014 г. Общото събрание на акционерите на ИП „ФИНА-С“ АД е взело решение за отказ от издадения лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, се съобщава на сайта на компанията. От същия ден ИП „ФИНА-С“ АД е спряло да сключва нови договори с клиенти и преустановява приемането и изпълнението на нареждания на клиенти за сделки с финансови инструменти.

Финансово-брокерска компания "Фина – С" АД е създаден през 1992 г. от Цветан Василев - мажоритарният собственик на поставената под специален надзор от БНБ Корпоративна търговска банка (КТБ). През 1997 г. "Фина – С" АД получава лиценз за инвестиционен посредник от Комисията по ценните книжа и фондовите борси.  Понастоящем дружеството притежава пълен лиценз за извършване на сделки с финансови инструменти (без извършване на инвестиционни консултации, управление на портфейл и организиране на многостранна система за търговия) в рамките на Европейския съюз и в трети държави, определени от Комисия за финансов надзор.

Събранието е приело план за уреждане на отношенията с клиентите на посредника, уточняващ реда и начина за уведомяване на клиентите и за подаване на нареждания от тях и действията на ИП „ФИНА-С“ АД след уреждане на отношенията с клиентите. Всички разходи по изпълнението на Плана за уреждане на отношенията с клиентите са за сметка на ИП „ФИНА-С“ АД.

Всички клиенти на ИП „ФИНА-С” АД към 18.07.2014 г. ще бъдат уведомени с писма, считани за 30-дневно предизвестие за прекратяване на договорните им отношения с ИП „ФИНА-С“ АД. В срок най-късно до 3 дни след изтичане на срока на предизвестието всички клиенти, които имат наличности от финансови инструменти по свои клиентски сметки към сметката на ИП „ФИНА-С“ АД в „Централен депозитар“ АД и/или от парични средства по сметки на ИП „ФИНА-С“ АД в търговски банки на територията на страната, следва да подадат писмени инструкции (нареждания) до ИП „ФИНА-С“ АД за:

- продажба на съхраняваните финансови инструменти и превеждане на съхраняваните парични средства по посочена от клиента банкова сметка, или - прехвърляне на съхраняваните финансови инструменти по сметки при друг ИП, който е дал своето съгласие, или по лична сметка на клиента в „Централен депозитар” АД и превеждане на съхраняваните парични средства на клиента по посочена от същия банкова сметка, или - превеждане на съхраняваните парични средства на клиента по посочена от същия банкова сметка – в случай, че клиентът няма финансови инструменти.   Финансовите инструменти на клиентите, които не дадат писмени инструкции за прехвърлянето им в посочения 3-дневен срок, ще бъдат прехвърлени по лични сметки на клиентите в „Централен депозитар“ АД, включително чрез откриване на нови сметки на отделните клиенти, след изтичане на този срок. На лицата ще бъдат издадени и депозитарни разписки за притежаваните от тях финансови инструменти, които могат да бъдат получени в офиса на ИП „ФИНА-С“ АД на адрес – гр. София 1618, район Красно село, бул. „Цар Борис ІІІ“ № 159, ет. 6, тел. за контакт г-жа Людмила Маркова – Ръководител отдел „Бек офис“ – 02/8185 552 и г-жа Виктория Куклева – Ръководител отдел „Анализ и оценка на риска“ – тел. 02/8185 516.   Паричните средства на клиентите, които не дадат писмени инструкции за прехвърлянето им в посочения 3-дневен срок, ще бъдат прехвърлени по посочените в договорите лични банкови сметки, а ако това не е възможно - по кюпова (обща) банкова сметка на ИП „ФИНА-С“ АД в „Обединена българска банка” АД, след изтичане на 3 - дневния срок. Неразделна част от договора за откриването на кюповата банкова сметка ще е справка относно клиентите на ИП „ФИНА-С“ АД, чиито парични средства се прехвърлят в кюповата сметка, конкретният им размер за всеки клиент и указание, че посочените клиенти могат по всяко време да изтеглят паричните си средства от посочената банкова сметка, при представяне на съответните легитимиращи ги документи.   На всички клиенти, които не са дали писмени инструкции в дадения 3-дневен срок за прехвърляне на техните пари и/или финансови инструменти, ще бъде изпратено уведомление с посочване на сметките, по които са прехвърлени парите и/или финансовите им инструменти.   Клиентите на ИП „ФИНА-С“ АД, които не са получили личните си уведомления от страна на ИП „ФИНА-С“ АД, ще се смятат за уведомени, считано от по-късната дата измежду датата на публикуване на съобщението във в-к "Сега" и датата на оповестяване на съобщението на електронната страница на ИП „ФИНА-С“ АД (21 юли).   След уреждането на отношенията на ИП „ФИНА-С“ АД с неговите клиенти в КФН ще бъдат представени доказателства за това, след което ИП „ФИНА-С“ АД ще бъде отписано от водения от КФН регистър на лицензираните инвестиционни посредници, а в търговския регистър ще бъде вписана промяна в предмета на дейност на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
fallback