IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Срокът е максимум до 30 работни дни след отнемане на лиценза на банка, което още не е станало при КТБ

12:26 | 15.07.14 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Вчера и в последните дни стана ясно, че ако не се приемат законодателни промени за казуса с КТБ, ще се работи по текущия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Според него са гарантирани депозитите до 100 хил. евро, или 196 хил. лв. на лице в една банка.

Първоначално бе обявено, че КТБ е поставена под надзор за 3 месеца и няма да изплаща депозитите през този период. След това срокът бе намален на 1 месец - до 21 юли 2014 г. След това бе обявен план, според който депозитите отиват в Кредит Агрикол (дъщерна на КТБ) и именно Кредит Агрикол ще изплаща депозитите от 21 юли 2014 г. Оказа се обаче, че за последното са нужни законодателни промени, за които няма съгласие според вчерашните консултации при президента. 

Затова нека погледнем какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити според валидния в момента Закон за гарантиране на влоговете в банките.

В чл. 23 ал. 1 от него пише, че те се изплащат, когато БНБ е отнела лицензa на дадена банка. На 11 юли 2014 г. от БНБ обявиха, че ще отнемат лиценза на КТБ, но до момента това не се е случило. Следователно все още сроковете не текат, а те са:

чл. 23 ал. 3 – в срок от три работни дни от отнемането на лиценза, квесторът, ликвидаторът или синдикът предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките информация за влоговете в банката.

чл. 23 ал. 4 – В срок не по-късно от седем работни дни преди започване изплащането на суми от фонда управителният съвет на фонда е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.

чл. 23 ал. 5 - Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1. (за отнемане на лиценза - бел. ред.)

чл. 23 ал. 6 - При наличие на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока по ал. 5 с не повече от 10 работни дни (тоест да стане общо 30 работни дни, или 6 седмици).

Например ако лицензът на КТБ бъде отнет днес, началната дата за изплащане на гарантираните депозити ще е максимум след 30 работни дни, което в случая е 26 август 2014 г. (вторник).

Ако се спази срокът от 20 работни дни, това ще е 12 август 2014 г. (вторник).

При всички случаи до 21 юли 2014 г. (денят, за който беше обявено, че депозантите в КТБ ще имат достъп до парите си) няма много време, или само 4 работни дни.

Предстои да видим и коя банка ще избере Фондът за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити, като това няма да може да е КТБ, ако тя е с отнет лиценз.

Пълния текст на Закона за гарантиране на влоговете в банките можете да намерите в уеб страницата на БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Няма да издържат толкова дълго. Те се надяваха експресно да смачкат мустака, като му издънят банката, обаче тя се оказа в добро здраве а той нанесе изпреварващ удар, като поиска специален надзор. Като видяха това, се опитаха да го изкарат престъпник и да внесат на бързо един два закона КТБ (които могат да се нарекат и анти-мустак) обаче се разсмърдя яко, защото го изиграха тъпо. Цв.В. успя да се организира, враговете на враговете му саботираха законите, той ги заплаши че е дал показания пред хора, които не контролират и мисля , че може да се каже, че вчера Цв.В. обърна мача. Очаквам тези дни да му предложат реми, да видим той дали ще е съгласен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 32
studioaa
преди 10 години
Искам да подчертая и още еднин важен елемент. В закона се казва, че депозитите поставени в привигилировани условие НЕ СА ЗАЩИТЕНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕХНИЯ РАЗМЕР. Дефифицията на привигилировани за съжаление е много мъглява в закона и според мен би могло да значи не само депозити с догорена лихва между депозанта и банката, но и всички депозити, чиято лихва е по-висока от пазарната за банковата система, какъвто е случая с КТБ. Позовайки се тази особеност за закона(копие от закона би трябвало да придружава всеки договор за депозит) държавата и ФГД имат право да откажат изплащане на всички депозити, не само на тези над 100 хил. евро. Не ме упреквайте, но според мен това е най-доброто решение за данъкоплатците. Абсурдно е държавата да гарантира влогове в структура, която е със съмнения за финансова пирамида. Да не би правителството на САЩ да изплаща обезщетения на ожилените от Мейдоф??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
И тва сега какво ни казва? Че месеците не са 6 а 3, а от тях вече минаха почти 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Пич, като някой те удари от зад с колата на светофара и после един месец ходиш без кола, какво правим? Ревем по форумите дето *** безобразието, как може разииш ли да не дотърчи теникиджията веднага на светофара и да ми *** колата и да стигна на време на работа.Това са ВЛОГОВЕ. Спестявани. 7 месеца не са чак толкова време, сигурно са стояли там много повече от 7 месеца, ама сега ревеш до Бога.Случил се е проблем, ще изчакаш малко, важното е да се разреши проблема по закон. П.С. Аз също имам пари в КТБ и то не малко ( под 100К де :D) но не рива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
ТОЧКА ЛИ ? 7 месеца МИНИМУМ аз да не си видя парите - ти на това ли му казваш ТОЧКА ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 26
misanthrope
преди 10 години
Абе човек, май доста трябва да ти се обяснява. Ако банката не работи 6 месеца, без значение защо, лиценза се отнема И ТОЧКА! Няма обжалвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Представи си какво ще е за всички гарантирани депозанти да чакат 6 месеца отнема на лиценз и после обжалванията, които ще паднат? Те ще паднат, но след колко време? Колко инстанции? Колко ГОДИНИ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
След като и тук пишеш това, и тук ще ти отговоряЧл. 36. (1) Българската народна банка може да отнеме издадения лиценз за извършване на банкова дейност, когато:....4. банката е преустановила извършването на дейност за срок повече от 6 месеца;Ако до 6 месеца КТБ не отвори, БНБ е ДЛЪЖНА да и отнеме лиценза, а те после могат да си се обжалват и да си търсят правата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
"Предстои да видим и коя банка ще избере Фондът за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити, като това няма да може да е КТБ, ако тя е с отнет лиценз."Мариане, моля те да редактиташ това изречение, защото е подвеждащо а най-добре да го махнеш. Както сам каза, отнемането на лиценза не е факт и не е много ясно дали това предстои и дали ЩЕ избере изобщо някоя банка, защото ако лиценза не бъде отнет, това може и да не се случи.Не по-малко вероятен сценарий е1) Мистериозно се намират липсващите документи2) БНБ обявява, че предвид намерените документи, е нужно още време ( най-вероятно 2 седмици, но не повече от месец) за довършване на одита3) Установява се, че тези кредити не са лоши и се взема решение за оздравяване на банката4) КТБ отваря, рекапитализирана от ФГВ и/или акционерите си5) Аз си наливам една бира с надеждата, че в България можеби все пак нещата се развиват в положителна посока и задкулисните сили не успаха този път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Мдааа, за това не се бях замислял! Явно ще се чака мноооого време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още