IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Срокът е максимум до 30 работни дни след отнемане на лиценза на банка, което още не е станало при КТБ

12:26 | 15.07.14 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Вчера и в последните дни стана ясно, че ако не се приемат законодателни промени за казуса с КТБ, ще се работи по текущия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Според него са гарантирани депозитите до 100 хил. евро, или 196 хил. лв. на лице в една банка.

Първоначално бе обявено, че КТБ е поставена под надзор за 3 месеца и няма да изплаща депозитите през този период. След това срокът бе намален на 1 месец - до 21 юли 2014 г. След това бе обявен план, според който депозитите отиват в Кредит Агрикол (дъщерна на КТБ) и именно Кредит Агрикол ще изплаща депозитите от 21 юли 2014 г. Оказа се обаче, че за последното са нужни законодателни промени, за които няма съгласие според вчерашните консултации при президента. 

Затова нека погледнем какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити според валидния в момента Закон за гарантиране на влоговете в банките.

В чл. 23 ал. 1 от него пише, че те се изплащат, когато БНБ е отнела лицензa на дадена банка. На 11 юли 2014 г. от БНБ обявиха, че ще отнемат лиценза на КТБ, но до момента това не се е случило. Следователно все още сроковете не текат, а те са:

чл. 23 ал. 3 – в срок от три работни дни от отнемането на лиценза, квесторът, ликвидаторът или синдикът предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките информация за влоговете в банката.

чл. 23 ал. 4 – В срок не по-късно от седем работни дни преди започване изплащането на суми от фонда управителният съвет на фонда е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.

чл. 23 ал. 5 - Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1. (за отнемане на лиценза - бел. ред.)

чл. 23 ал. 6 - При наличие на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока по ал. 5 с не повече от 10 работни дни (тоест да стане общо 30 работни дни, или 6 седмици).

Например ако лицензът на КТБ бъде отнет днес, началната дата за изплащане на гарантираните депозити ще е максимум след 30 работни дни, което в случая е 26 август 2014 г. (вторник).

Ако се спази срокът от 20 работни дни, това ще е 12 август 2014 г. (вторник).

При всички случаи до 21 юли 2014 г. (денят, за който беше обявено, че депозантите в КТБ ще имат достъп до парите си) няма много време, или само 4 работни дни.

Предстои да видим и коя банка ще избере Фондът за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити, като това няма да може да е КТБ, ако тя е с отнет лиценз.

Пълния текст на Закона за гарантиране на влоговете в банките можете да намерите в уеб страницата на БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Има такива хора е го и 1111@ ( ако не е същия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
На моят договор от 2013 издаден от друга банка, не КТБ или ***, е копиран самият закон за гарантиране на влоговете. Никъде на самия договор не са казва, че моят депозит е гарантиран от фонда директно в прав текст. Явно КТБ е изключение нямам представа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
А "пазарна лихва" не е ли още по-мъгляво и разтегливо понятие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
1111@
преди 9 години
С коментар #14 си право в десетката.Точно това ще обърне каруцата...и хората ще разберат,че са си подарили парите на някой,който може да не им ги върне ПО ЗАКОН !!! Затова лично аз очаквам всичко друго,но не и изплащане на влогове на гише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не разбрах какви са забележките ти, но съм напълно съгласен с написаното от теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 9 години
Имам някои забележки към точките, които си формулирал по-долу. Към 1,2 и 3. Кой каза, че документи са изчезвали. Няма отговор ако са иззети от прокуратурата и одиторите са написала, че ги няма. Искров казва само, че ги няма, а не и защо ги няма. Отделно от това 3,5 млрд. кредити са 50% от активите и много над 50% от кредитното портфолио на банката. Как така ако са "лоши" тези 3,5 млрд. БНБ не е знаела това? Малко инфо за "лошите" креди- статистиката на БНБ обхваща месечна и тримесечна статистика като това е в едно с преструктурираните кредити. БНБ не е казвала и показвала в статистиката си проблеми с кредитите. Отделно както стана ясно, кредитните досиета не са само на едно място. Василев не случайно си е направил "застраховка живот" пред съдия в европа. От всичко казано до тук става ясно, че борбата е "на живот и смърт за активи". С чисто сърце препоръчвам и анализа на КК в Преса в неговата рубрика "НО" от днес. Истерията с влоговете на хората само размива вниманието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
m a x
преди 9 години
Глупости, запознайте се първо с понятието какво е приви-легия и тогава ще Ви се изясни. Разбира се, че всички депозити до 100'000 евро по договори, сключени върху стандартно обявените от банката лихви са гарантирани от закона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Според теб може много неща, ама според закона - не.А и дори така да е, кой поиска специален надзор? Да не би да е Искров?Спри да всяваш паника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
А аз искам да подчертая, че май попадаш под клаузите на закона за всяване на банкова паника и носиш от 10 кладенеца вода за да плашиш лорда и лъки ю. С тебе ли се дърлихме предната вечер преди да отвори *** и ти пак така от 10 кладенеца носеше вода да ми обясняваш, а после се скри? Може и да не си бил ти.Както и да е, в договора за депозит с КТБ ( поне в моя и в повечето) изрично си пише че депозита се гарантира от фонда за гарантиране на влоговете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Според мен това се отнася само за случая, когато банката е блокирана по вина на нейните акционери. Ако тече дело срещу отнемането на лиценза не може лиценза да се отнеме служебно преди делото и обжалванията да са приключили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още