fallback

Шести пореден спад за SOFIX

„В тези несигурни условия спад от 2,5% - 3,1% не е толкова голям", смята Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт АД

19:30 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Водещият български борсов индекс SOFIX отстъпи в първата за седмицата търговска сесия с 2,84% до 524,33 пункта. Това е шеста поредна губеща сесия, със сумарен спад от 7,2%, показват изчисления на Investor.bg.

В същото време SOFIX е с 13% под най-високото си ниво на затваряне от 605,22 пункта, постигнато на 30 май 2014 г.

Останалите два индекса също отчитат спадове - BGBX40 отстъпи с 2,37% до 103,89 пункта, а BGTR30 е надолу с 2,4% до 402,17 пункта.

С най-голям оборот днес бяха акциите на Монбат АД с 406 хил. лв., обикновените книжа на Химимпорт АД със 158 хил. лв. и Албена инвест холдинг АД със 72 хил. лв.

В челото по брой сделки бяха Химимпорт АД със 117, ЦКБ с 49 и Зърнени храни България с 36.

„В тези несигурни условия днешният спад от 2,5%-3,1% при борсовите индекси не изглежда толкова голям. Повечето ликвидни позиции бяха разпродадени, като от всички търгувани акции във водещия индекс SOFIX единствено тези на „Еврохолд България“ АД завършиха сесията в зелено. Сред най-силно губещите позиции бяха двете банки, чиито акции се търгуват на БФБ – „Първа инвестиционна банка“ АД със спад от 7,2% и „Централна кооперативна банка“ АД със спад от 6,5%. Все пак трябва да отбележим, че търговията бе сравнително тънка. Въпреки че оборотът на регулиран пазар надхвърли 1 млн. лв., по-голямата част от него бе концентриран в търговия с акции на „Монбат“ АД и „Химимпорт“ АД, които бяха единствените, отчели оборот над 100 хил. лв.“, заяви Даниел Димитров*, портфейлен мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт АД за Investor.bg.

По думите му днешната сесия е белязана със сериозни разпродажби на пода на Българската фондова борса. В края на предходната седмица БНБ предложи чрез специален закон държавата да гарантира пълния размер на депозитите в банката, като ги прехвърли в преобразуваната Креди Агрикол България, припомня Димитров.

„Въпреки че този ход би могъл да подейства успокоително на вложителите, аз смятам, че той не е правилен, поради факта, че инвеститорите трябва да са наясно, че дори и банковият депозит носи риск. След като дълги години Корпоративна банка предлагаше депозити на лихвени равнища почти два пъти над тези на останалите банки, би следвало вложителите да се замислят, преди да вложат капиталите си там. Дните до 21 юли, когато трябва да отвори „оздравената“ банка Креди Агрикол България, ще бъдат важни както за фондовата борса, така и за инвеститорското доверие в страната ни като цяло“, смята Димитров.

„Днес можем да отбележим и големия оборот постигнат извън регулирания пазар – 11.5 млн. лв., следствие на сключени сделки по търговото предложение на „Химимпорт“ АД към инвеститорите в акции на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД. Това се отрази в цената на акциите на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, като същите реализираха ръст от 5,5% до ниво 10,99 лв. за акция“, обобщи Димитров.

*Мнението е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 05.09.22 г.
fallback