IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ключова седмица за банковия сектор

Остават едва 5 работни дни до 21 юли, когато според БНБ трябва да отвори врати банка Креди Агрикол

08:25 | 14.07.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предстои ключова седмица за банковия сектор

Новата седмица се очертава като ключова за развитието на банковия сектор в България. Очаква се през нея да стане окончателно ясно какво ще е бъдещето на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол, след като в края на миналата седмица стана ясно, че Българска народна банка иска отнемането на лиценза на КТБ и прехвърлянето на всички депозити в Креди Агрикол.

За да бъде осъществен планът на БНБ обаче са необходими няколко промени в банковото законодателство. Поради тази причина още в първия ден от новата седмица президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт за обсъждане на анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание.

Да се възстановят ли всички депозити в КТБ на вложителите?

Да, всички суми трябва да бъдат изплатени
Не, трябва да се възстановят само до 196 хил. лева
Не мога да преценя
Общо 2984 гласа
За участие в консултациите президентът е поканил председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателя Пламен Орешарски, заместник министър-председателя Зинаида Златанова и министъра на финансите Петър Чобанов. На обсъжданията са поканени и главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

Към момента все още не е ясно какво ще се случи с двете банки, в които бе назначена квестура. Политическите сили не намират общ език по ключовия въпрос дали да бъдат гарантирани и възстановени всички влогове в КТБ или да се покрият единствено сега заложените 196 хил. лв. на клиент.

Преговорите между политиците трябва да протекат интензивно, тъй като до 21 юли - срокът, в който БНБ се ангажира Креди Агрикол да отвори врати за работа с клиенти, е едва след пет работни дни. Това означава, че необходимите промени в законите трябва да бъдат приети скоростно.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

В понеделник (14 юли) Българска народна банка ще публикува данни за състоянието на платежния баланс към края на май, за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите пет месеца на 2014 г. и за външната търговия за април.

През април ПЧИ в страната възлизат на 106,6 млн. евро. За първите четири месеца на годината пък чуждите инвеститори са вложили у нас общо 218,5 млн. евро. От статистическите данни за предходното тримесечие показват, че ПЧИ само през април са почти толкова, колкото тези за първото тримесечие.

Освен това ПЧИ за първото тримесечие на 2014 г. са ревизирани в посока нагоре до 112 млн. евро. при първоначално отчетените 88,9 млн. евро. (372,9 млн. евро преди година). Очакванията на директора на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов са до края на годината те да нараснат до 1,2 млрд. евро. Надежда за това увеличение носят обявените намерения за реализиране на 28 проекта, които се предвижда да създадат над 22,6 хил. работни места.

В понеделник ще се проведе общото събрание на Енергони АД.

Във вторник (15 юли) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе данни за инфлацията през юни. През май дефлацията се ускори след два месеца на спад. Тогава потребителските цени се понижиха с 0,5% спрямо април, а на годишна база дефлацията се е ускорила до 2%, след като през април бе спаднала до 1,6%.

Общи събрания имат акционерите на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ, Транскарт АД и Спарки АД.

В сряда (16 юли) ще се съберат собствениците на Агрия Груп Холдинг АД и на ЗСК-Лозово АД.

В четвъртък (17 юли) БНБ ще публикува седмия поред за годината „Информационен бюлетин“.

За този ден са насрочени общите събрания на Вапцаров АД и Никотиана БТ Холдинг АД.

В петък (18 юли) НСИ ще изнесе информация, отнасяща се за престъпленията, обвиняемите и осъдените лица пре 2013 г.

През изминалата седмица основните политически теми бяха свързани с нуждата от актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК, конфликта в Държавен фонд „Земеделие“ и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
някой проспива Фактите , тайната е в Подзаглавието ;)http://***.investor.bg/news/comments/176156/339.html............ето ти така желаната от теб Ликвидност ...просто обърни "палачинката на обратно" ;):.................Пак идва Инфлацията, пак за сметка на спящите и алчните..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Хе, хе тук се изказваш леко неподготвен. Твоето твърдение би било вярно, само ако нямаше валутен борд. При състояние на борд БНБ ще издърпа ликвидност от другите места и ще я прехвърли към КТБ както и чрез емитирането на нов дълг. Увеличаването плащанията по дълга ще засили дефлацията при състояние на валутен борд, а не обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
Мечтаеш да Дефлация..."закъснял ти е часовника" поне с ТРИ Год !!!тези банкови случки не подкрепят дефлацията...а Сестра й , Инфлацията !!много матрялосубекти повЕрваха ,че може да се живее от "Уихви ;)"лошото е ,че не беше съгласуванокогато една Банка се Препълни с (гл.....ци) ...става като в Кипър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Виждам,че иползваш най-разпостранената учтива форма на обръщение..."Абе..."...Така както си започнал, защо не извадиш нещо и за "независимата" съдебна система?Ъ?Ти къде живееш?В България ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
ГовориМЕ за фалит НО .... лиценза на КТБ още не е отнет .... имаме само едно "ЩЕ" .... от датата на оптнемане ла лиценза започват да текат сроковете по закона за гарант. на банковите депозити !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Новината за ускоряването на дефлацията у нас е музика за ушите ми. Дано тя да се ускори до 5% или защо не до 7% до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Въпроса е как и кой допусна Данчо Ментата да е финансист номер едно на държавата, включително и това шефа на БНБ да се отчита лично на него. Аз ще кажа кой - Орешарски. Календаре, орешарски какъв го раздава тука? Лукова глава? Човека с най-много власт в държавата неможе да капче на никой. КОгато нямаш морал, съвест и смелост, а само една гола експертиза - кел файда. Както беше казал сама - човека е академик и след всичко това ще се върне на държавна службица от 9 до 18 и никой няма да го търси. Нали се сещаш - като Виденов. А при нас - зимата иде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
data
преди 9 години
Календаре , Орешака отново се скри като стана горещо . Та той Mинистър председател ли е на тази държава или дребен чиновник който веднага си подвива опашката щом стане напечено ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами не, не съм, което не значи че не виждам когато някой се опитва да ***. Как се действа в случай на банков фалит си е разписано в закони и правилници. Ако бяха излезли одиторите с един доклад - ето на, депозитите са толкова, лошите кредити - толкова задължения - толкова, имаме неплатежоспособност. Обявяваме фалит, до 10 дена фонда започва изплащане на депозитите до 100К евра.Когато обаче БНБ предлага проектозакон след проектозакон писани за конктетния случай и твърди нелепи неща от най-високо ниво..ами ако не виждаш че те мамят, значи просто си ***, което аз се лаская да мисля че не съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
....мммдааа....мисля че е редно с гарантираните 100 00 ?, някои по-апетитни вложители на КТБ, да си купят поне въжето...няма и то да е за наша сметка я...айде всеки да си носи кръста....има закон и той, добър или лош, трябва да се спазва!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още