fallback

БФБ не реагира рязко на разкриването на състоянието на КТБ

Или ситуацията е била ясна на всички, или тече процес на осмисляне или пък продавачите вече свършиха, коментира Явор Спасов от БенчМарк Финанс

18:13 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 4,4% през седмицата, понижавайки се и в петте сесии, като в петъчната отстъпи с 1,2% до 539,64 пункта при оборот от 301 хил. лв. Така ръстът на индекса от началото на годината вече е едноцифрен – 9,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 загуби 4,2% за седмицата (-1,9% днес) до 106,41 пункта, а равнопретегленият BGTR30 спадна с 2,7% (-1,4% днес) до 412,08 пункта. Секторният индекс на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се покачи с 2% (-0,5% днес) до 96,13 пункта. „Днес БФБ не реагира рязко на разкритите факти около ситуацията в КТБ (вижте хронология на днешните събития по-долу*), което за мен означава 3 неща - ситуацията е била ясна на всички, тече процес на осмисляне или пък продавачите вече свършиха", заяви за Investor.bg Явор Спасов**, мениджър Бизнес развитие в БенчМарк Финанс.

"Вероятно всичко това е вярно. Като оптимистично настроен през последните две години към БФБ, ще се хвана за последния аргумент – лагерът на продавачите се разреди. Предполагам, че това се дължи на двете банкови паники, които освободиха голямо количество акции от ръцете на по-колебливите инвеститори и спекуланти. След сривовете пазарът наказа продавачите, възстановявайки само за два дни загубите и от двете паники, а даже качвайки и до нива от седмица преди това. Това допълнително възпира продажбите на всяка цена", коментира той.   "Разбира се, така изглеждат нещата от днешна гледна точка. На 27 юни SOFIX слезе до 490 пункта. Според мен ако индексът пробие това ниво на подкрепа, корекцията ще продължи и продалите ще имат възможност да купуват на по-добри нива. Но ако не успее и търговията се задържи над 500 пункта, ще имаме условия за формиране на дъно и в последствие на следваща възходяща вълна", допълва анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 549 хил. лв., като с най-голям оборот бяха ЦКБ (-2%) – 119 хил., Химимпорт, обикновени (-3,6%) – 107 хил., ЧЕЗ Разпределение (-3,1%) – 50 хил., Трейс Груп (-4,4%) – 40 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,4%) – 31 хил. Трейс съобщи чрез БФБ, че в края на юни е подписал договор за изпълнение на обществена поръчка в гр. Банкя на стойност 687 хил. лв. Става въпрос за реконструкция на улица Сочи, като срокът за изпълнение е 70 календарни дни.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 40 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 8/28, а при 4 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЧЕЗ Електро България (+20%) и Унипак (+3,1%), а с най-силен спад са книжата на Петрол (-12%), Агрия Груп (-8,6%), Химимпорт, привилегировани (-8,5%), Синергон (-5,5%) и Проучване и добив на нефт и газ (-5,3%). Нямаше сделки с акциите на Стара планина холд. Холдингът е продал дела си в Пътстройинженеринг АД за 1,1 млн. лв. Купувач на дела от 53,6% е Био майнинг АД, което е изплатило и всички задължения на Пътстройинженеринг към холдинга.

С най-голям оборот за седмицата са Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (2,964 млн. лв.), следвано от Биовет (1,944 млн. лв.), в което Златен лев холдинг продаде участието си.  От дружествата в широкия индекс BGBX40 с най-голям ръст за седмицата е Фонд имоти АДСИЦ (+11%), а с най-силен спад е Булгартабак (-21%), следвано от около 10%-ни понижения при Петрол, Евроинс и Еврохолд (след градушката в София), Юрий Гагарин и ПИБ. 

* Днес БНБ обяви, че отнема лиценза на КТБтърговията с чиито акции бе преустановена след поставянето й под специален надзор от централната банка. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в дъщерната Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана, като ще отвори на 21 юли. Всички вложители ще си върнат парите. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. 

Много е вероятно документите за 3,5 млрд. кредити в КТБ (от общо 5,4 млрд. лв.) да са унищожени, се казва в доклада за състоянието на банката. Става въпрос за кредити предимно свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев, който ден преди поставянето на банката под специален надзор е изтеглил средства за над 200 млн. лв. в брой чрез трето лице. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности, заявиха от БНБ.  Срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който ръководи управлението "Банков надзор", се води досъдебно производство.

Главната прокуратура се сезира по изнесените от БНБ данни за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). От прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането на Цветан Василев по линия на международното правно сътрудничество. Междувременно в Созопол е бил задържан Орлин Русев, председател на УС на закритата банка. Главният касиер на банката Маргарита Петрова е задържана за 72 часа.

Има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ), което се разследва, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента. Той добави, че е образувано досъдебно производство и се разследват всички данни около банката, без да даде повече подробности. „Пари, които е трябвало да са в трезора на КТБ, не са там“, каза още той. 

Доскорошният мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев разпространи писмо, с което посочва, че е станал жертва на целенасочена и манипулативна кампания. С институциите, които бездействаха, ще си говорим в съда, казва той.  Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание. Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга. Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетния дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

** Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
fallback