fallback

Понижения за индексите при нисък оборот*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 8/15, а при една позиция няма промяна

12:40 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижава с 0,5% в началото на петъчната сесия до ниво от 543,86 пункта. BGBX40 спада с 1% до 107,40 пункта, BGTR30 е надолу с 0,6% до 415,57 пункта, а само секторният BGREIT се покачва - с 0,1% до 96,65 пункта. Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения в рамките на 0,3-0,6% в ранната търговия, след като вчера отчетоха спадове заради опасенията около състоянието на водеща португалска банка. Wall Street вчера приключи с понижения, като обаче стопи наполовина загубите от началото на сесията, свързани с португалската Banco Espírito Santo. Днес кризата с BES застигна и азиатските борси.

Banco Espírito Santo може би има капиталов недостиг от 2-3 млрд. евро, е заявил за Financial Times банкер, който е работил тясно с банката. Според него е възможно спасяване в кипърски стил на португалската банка.

Търговията на пазара на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на едва 184 хил. лв., като с оборот над 10 хил. са само ЦКБ

Свързани компании:

 (-0,7%) – 16 хил.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 24 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 8/15, а при 1 позиции няма промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-силен спад са привилегированите книжа на Химимпорт 

Свързани компании:

 (-7,6%), а печеливши засега няма. Днес БНБ обяви, че отнема лиценза на КТБ, търговията с чиито акции бе преустановена след поставянето й под специален надзор от централната банка. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в дъщерната Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана, като ще отвори на 21 юли. Всички вложители ще си върнат парите. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.  Много е вероятно е документите за 3,5 млрд. кредити в КТБ (от общо 5,4 млрд. лв.) да са унищожени, се казва в доклада за състоянието на банката. Става въпрос за кредити предимно свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев, който ден преди поставянето на банката под специален надзор е изтеглил средства за над 200 млн. лв. в брой чрез трето лице.

* Данните са актуални към 12:10.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 30.08.22 г.
fallback