fallback

Борсата отдъхва в началото на сесията*

Индексите отчитат минимални повишения при нисък оборот

12:40 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

БФБ днес явно отдъхва след бурните събития от последните сесии, като индексите отчитат минимални повишения след ръстовете от понеделник и вторник, които заличиха спадовете от миналата седмица. Индексите се покачват, както следва: SOFIX (+0,1%) до 564,95 пункта, BG40 (+0,1%) до 110,76 пункта, BGTR30 (+0,1%) до 415,68 пункта и BGREIT (+0,3%) до 93,63 пункта.

Основните индекси на водещите европейски борси регистрират повишения в рамките на 0,2% в ранната търговия, след като американските индекси отбелязаха нови рекорди във вчерашната сесия. Борсите в Азия също отчетоха ръстове в днешната търговия. Търговията на пазара на акции на БФБ към момента възлиза на едва 77 хил. лв., като с оборот над 10 хил. са само Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 19 хил. и Биовет (+6,2%) – 14 хил.

Два часа след началото на сесията има сключени сделки с 30 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 16/6, а при 8 позиции няма промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лева с най-голям ръст е Биовет (+6,2%), а губещи към момента няма. Поименните компенсационни бонове поевтиняват с 9,2% до 54 ст. за 1 лв. номинал.

Българска народна банка (БНБ) обяви в понеделник, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, е преодоляно. Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормалноЦентралната банка поиска затвор за всяване на банкова паника, като в Народното събрание вече е внесен законопроект за промени в Наказателния кодексВ подкрепа на банковата стабилност БНБ взе решение да свали обезпечението по кредити за банки до 110% от досегашните 125%.

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв. Средствата най-вероятно ще бъдат от фискалния резерв на страната. МФ осигури подкрепа за банковата система в размер на 1,23 млрд. лв. чрез извънредната емисия на 5-месечни ДЦК. От МВФ констатираха, че банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна, като институцията изрази готовността си да окаже помощ на българските власти.

* Информацията е актуална към 12:10 часа. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
fallback