fallback

Капиталовият пазар издържа теста

Паниката рядко е добър съветник и в този случай това се потвърди, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:11 | 01.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, продължи възходящото си движение от вчера и започна новия месец с повишение. След като в понеделник скочи с 5,8%, днес индикаторът нарасна с 2,4% до 564,38 пункта, воден от ръстове от около 5-7% при ИХ България, Зърнени Храни България, ПИБ, Стара планина холд, ЦКБ и Еврохолд.  Другите индекси също се повишиха: BGBX40 (+2,4%) до 110,61 пункта и BGTR30 (+1,7%) до 415,33 пункта. Само секторният BGREIT се понижи - с 0,9% до 93,40 пункта. След като вчера се изстреляха с 27%, днес акциите на Първа инвестиционна банка нараснаха с още 6,7% до 3,84 лв. за брой, което е с 10 ст. над нивото на затваряне от четвъртък - ден преди криминалната атака срещу банката в петък, след която тя изгуби четвърт от борсовата си капитализация. "Капиталовият пазар получи самочувствие от това, че издържа теста на една много напрегната, на моменти паническа обстановка, свързана с т.нар. „банкова криза“ и това позволи възхода от последните два дена, който изпрати пазарната активност и цените дори над тези, които наблюдавахме преди 10 дена – преди разгръщането на поредицата от събития, свързани с банковата система. Паниката рядко е добър съветник и в този случай това се потвърди. България сега няма почти нищо общо с България от 1996-1997 година, но явно трябваше да минем и този тест, за да се убеди обществото в това", коментира за Investor.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж. "Банковите акции и днес бяха сред най-поскъпващите, а събитието на деня като че ли беше обявеното намерение за разпределяне на дивидент от Проучване и добив на нефт и газ, което определено си е голяма положителна изненада за пазарните участници на фона на обратните тенденции при други традиционно дивидентни компании като Булгартабак холдинг. Това позволи цената на акциите на ПДНГ (10,40 лв.) да преминат над цената на течащото в момента търгово предложение (10,37 лв.) Сериозен импулс от новината получиха и книжата на най-големия акционер в добивното дружество – Зърнени храни България, които нараснаха със 7%", отбеляза той. "Очаквам през следващите дни активността да понамалее, а цените да се стабилизират около сегашните нива в очакване на разгара на летните отпуски. По-сериозен интерес обикновено имаме след средата на август, но предвид на политическия календар е възможно тази година тази традиция да не се спази", посочи анализаторът. 

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 2,463 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Адванс Екуити Холдинг (+9,2%) - 1,274 млн., следвано от Химимпорт (+2,8%) – 274 хил., ЧЕЗ Разпределение (+1,4%) – 203 хил. и ЦКБ (+5%) – 154 хил.

По време на днешната сесия имаше сключени сделки с 59 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 36/16, а при 7 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лева, с най-голям ръст са акциите на Адванс Екуити (+9,2%), Зърнени Храни (+7,1%) и Трейс Груп (+6,9%), а с най-голям спад са книжата на Златен Лев Холдинг (-7%). Акциите на Монбат се повишиха с 2,9%. Общото събрание на дружеството, проведено вчера, гласува за разпределянето на 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г. Отговаряйки на въпроси на акционери председателят на СД Атанас Бобоков заяви, че ако цената на оловото се запази на сегашното ниско ниво, компанията няма да изпълни прогнозата за 2014 г. Той каза още, че заводът в Сърбия ще бъде продаден заради политическия и конкурентен натиск в последните години.

Нямаше сделки с акциите на Булленд инвестмънтс АДСИЦ. Дружеството разпредели по 8,1 ст. дивидент на акция за 2013 г., като сумата представлява 90,7% от преобразувания финансов резултат за миналата година.

Българска народна банка (БНБ) вчера обяви, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на вчерашния ден вече е преодоляно. Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормалноЦентралната банка поиска затвор за всяване на банкова паника. В подкрепа на банковата стабилност БНБ вчера следобед взе решение да свали обезпечението по кредити за банки до 110% от досегашните 125%.

От МВФ констатираха, че банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна, като институцията изрази готовността си да окаже помощ на българските власти. По-рано вчера Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв. Средствата най-вероятно ще бъдат от фискалния резерв на страната. МФ осигури подкрепа за банковата система в размер на 1,23 млрд. лв. чрез извънредната емисия на 5-месечни ДЦК, осъществена вчера.

Инвеститорите на БФБ вчера бяха окуражени от категоричната реакция на политиците в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност, като срещу двама души вече е започнало досъдебно производствоКФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. За успокояването на пазара допринася и насрочената дата за предсрочни избори (5 октомври) след консултациите при президента. Парламентът ще бъде разпуснат на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
fallback