fallback

Печалбата на банковата система през май приковава вниманието през седмицата

НСИ ще оповести данни за производството и доставките на енергийни продукти и за цените на производител в промишлеността

08:17 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ситуацията в банковия сектор и случващото се на капиталовия пазар продължават да бъдат във фокуса на нашето внимание. Новата седмица започва именно с данни за системата.

В понеделник (30 юни) Българска народна банка (БНБ) ще публикува информация за представянето на банковата система през май. През април банките в България спечелиха 83 млн. лв. Тогава общата сума на активите на банковата система остана без промяна в сравнение с март, понижавайки се минимално с 0,07%, или с 63 млн. лв., до 86,44 млрд. лв.

Освен това от централната банка очакваме обобщена информация за преките инвестиции за първото тримесечие на 2014 г. През април преките чуждестранни инвестиции в страната са за 106,6 млн. евро - почти колкото тези за първото тримесечие.

В първия ден от новата седмица Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данни за производството и доставките на енергийни продукти през април, информация за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за май, основни макроикономически показатели за сектор „Държавно управление", отнасящи се за първото тримесечие на 2014 г.

Освен това от националната статистика очакваме информация за нефинансовите сметки по институционални сектори за първото тримесечие, фискални данни за подсектори „Централно държавно управление" и „Социално-осигурителни фондове" за май, статистика на иновационната дейност за 2012 г. и за годишните разходи на работодателите за труд и техните основни компоненти отново за 2012 г.

В понеделник редица публични компании ще проведат своите общи събрания. Измежду тях са Елана Агрокредит АД, Монбат АД, ТБ ЦКБ АД и други. Именно 30 юни е последният възможен ден, в който публичните компании могат да проведат своите годишни общи събрания.

Във вторник (1 юли) срещи имат акционерите на Холдинг Нов Век АД и на Пампорово АД.

В сряда (2 юли) НСИ ще публикува информация, касаеща ключови за икономиката на България показатели.

За четвъртък (3 юли) и петък (4 юли) не са предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

И нека обърнем внимание към по-важните неща от миналата седмица. 5 октомври 2014 г. ще бъде датата за предсрочните парламентарни избори, за която се договориха лидерите на основните политически сили.

А на фона на обтегната обстановка в страната международните пазари гласуваха доверие на страната ни. През миналата седмица пласирахме 10-годишни облигации на стойност близо 1,5 млрд. евро при доходност от 3,055% и двойно презаписване. Анализатори определиха емисията като успешна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 09.09.22 г.
fallback