fallback

Fitch: КТБ ще тества рамката за спасяване и преобразуване на банки в България

Влиянието на ситуацията с КТБ върху банковия сектор ще е ограничено и няма да наруши финансирането на другите банки, според рейтинговата агенция

19:47 | 26.06.14 г. 5

Поставянето под специален надзор на Кортпоративна търговска банка (КТБ) от Българската народна банка (БНБ) ще тества рамката на страната за спасяване и преобразуване на банки. Това коментира рейтинговата агенция Fitch Ratings в съобщение, публикувано на сайта и.

“Проблемите на КТБ са по-особени и вероятно евентуалното им разпространение в по-широкия банков сектор ще бъде ограничено”, посочва рейтинговата агенция, като допълва, че това вероятно няма да се отрази на рейтингите на българските банки.

Fitch уточнява, че не оценява КТБ.

“Проблемите с отлива на депозити от КТБ са изолирани, според БНБ, и ние не вярваме, че това съществено ще наруши финансирането и ликвидността за другите български банки. Зависимостта им от чуждестранно финансиране намаля през последните години и постепенно местните депозити стават все по-важен източник на финансиране, а не парите на банките-майки”, пише още в съобщението.

Недостигът на капитал, ако има такъв, както и в каква степен той може да бъде покрит от държавата и акционерите в КТБ, все още не е известен, посочва още рейтинговата агенция. Това в момента се оценява от новото ръководство, назначено от Централната банка, допълва се в съобщението.

Ако рекапитализацията включва държавна помощ, според европейските правила акционерите и притежателите на подчинен срочен дълг могат да претърпят загуби, преди да се инжектират публични средства, допълва агенцията.

“Изключения от правилата за държавните помощи са възможни, когато финансовата стабилност е застрашена или необходимият държавен капитал е относително малък. Действията на властите досега са фокусирани върху поддържане на стабилността на сектора и запазване на вложителите. Това означава, че включването на облигационерите в спасителния процес изглежда малко вероятно за момента”, допълват от Fitch.

Повечето български банки са чуждестранна собственост, така че основен двигател на техните рейтинги е подкрепата от банките-майки, пише още в съобщението.

Агенцията припомня, че в рекапитализацията на КТБ ще участват фонда за гарантиране на депозитите и Българската банка за развитие (ББР).

Реакцията на БНБ цели и отчасти да предотврати спекулациите за стабилността на паричния съвет, пише още Fitch. “Не вярваме, че той е под заплаха, тъй като БНБ поддържа достатъчно валутни резерви, за да го подкрепя”, пише в съобщението.

Проблемите в КТБ подчертават и концентрацията и корпоративното управление на рисковете, като това са доста общи характеристики между местните банки в Централна и Източна Европа.

Всичко около ситуацията с КТБ можете да проследите тук.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
fallback