fallback

SOFIX загуби близо 5%

Масовите разпродажби на „сини чипове“ днес са по-скоро продължение на тези от петък, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

17:46 | 26.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX загуби 4,6% днес до ниво от 525,03 пункта. В следобедната търговия загубата надхвърляше 6%.. BGBX40 изтри 4,7% до 103,15 пункта, BGTR30 е надолу с 4% до 391,46 пункта, а BGREIT се понижи с 2,3% до 91,85 пункта.

"Масовите разпродажби на „сини чипове“ днес са по-скоро продължение на тези от петък (които бяха до голяма степен компенсирани в понеделник - бел. ред.) Доста негативни новини за пазара се насъбраха напоследък след събитията около КТБ и продължаващата политическа нестабилност. Вероятно чуждестранен инвеститор (или инвеститори) разпродава ликвидните си позиции. Разпродажбите може да продължат през идните дни, тъй като не се вижда как ще влязат нови външни инвеститори при тази ситуация. Най-много местни да се решат да купуват на „преференциални“ цени. Краткосрочната перспектива за капиталовия пазар не е добра, но нещата могат да се стабилизират с оздравяването на КТБ и внасянето на повече политическа яснота, която да успокои пазара“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 4,151 млн. лв. На борсата се сключиха сделки с 67 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 7/52, а при 8 позиции няма промяна.  От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям спад са акциите на ЧЕЗ Електро 

Свързани компании:

 (+75%).

„Очакванията и страховете движат пазара. В момента има участници, които искат на всяка цена да излязат от пазара. До настоящия момент имахме поредица от сесии, през които се освобождаваха пари. Сега купувачите се отдръпнаха и отказват да купуват“, заяви пред Investor.bg брокерът на ценни книжа в Капман Ангел Хаджийски*. Според него фактор като оценката на акциите в момента не е решаващ за влизане или излизане от пазара.

„Нашият пазар е по-тромав, което пък е предпоставка за бъдещо увеличение на търговията. Днес може би видяхме най-ниската точка“, коментира още той. Хаджийски посочи, че заради разпродажбите при по-ликвидните компании цените на акциите на повечето са отстъпили от пиковите стойности, отчетени през март.

Акциите на Софарма Трейдинг 

Свързани компании:

 отстъпиха 0,5%. Компанията отчете 11% ръст на продажбите и 17% на печалбата преди данъци през май на годишна база.

БФБ спря търговията с акциите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ заради плановете на компанията за обратен сплит. От утре емисията се изважда от индексите BGBX40 и BGREIT.

* Мненията имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
fallback