fallback

Леки понижения за индексите на БФБ

Инвеститорите осъзнават реалната стабилност на банковата и финансовата система, коментира Александър Пеев от УД Съгласие Асет Мениджмънт

17:52 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като вчера акциите на БФБ възстановиха по-голямата част от петъчните загуби след събитията около КТБ, днес сесията като цяло протече сравнително спокойно, макар че не липсваха сериозни движения по някои позиции. Индексите се понижиха леко, както следва: SOFIX (-0,3%) до 552,42 пункта, BGBX40 (-0,3%) до 110,20 пункта, BGTR30 (-0,2%) до 407,34 пункта. Единствен секторният BGREIT нарасна - с 1,3% до 93,59 пункта.

В края на миналата седмица Българска народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор. Правата на акционерите бяха отнети и на тяхно място бяха назначени квестори, а търговията с книжата на дружеството на БФБ бе спряна.

През уикенда БНБ посочи, че с цел запазване на дейността на банковата група при нейното оздравяване ще бъдат предприети действия за увеличение на капитала. От позицията на централната банка стана ясно, че това ще се извърши със средства от Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) и Българска банка за развитие (ББР). Освен това от БНБ посочиха, че КТБ ще отвори на 21 юли в 9 часа.

"Банковата новина от петък се яви като стрес тест за капиталовия пазар, подлагайки го на това какво би могло да се случи с него при евентуални сътресения във финансовата система. Казвам стрес тест, защото всички финансисти знаят, а и следят състоянието на финансовата система ежедневно, било то парични потоци, било то като състояние към даден момент и е ясно, че тя е достатъчно ликвидна и стабилна и случилото се се явява спесифичен случай", коментира за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт.  

"Инвеститорите, както дребни, така и институционални, осъзнавайки реалната стабилност на банковата и финансова система възвърнаха днес и вчера пазарните нива на ценни книжа на нивата от четвъртък, като спекулантите показаха интереса си с драстичното изменение на борсовите цени, а институционалните – чрез реализирането на по-крупни единични сделки. Това го видяхме според обеми и изменения на пазарните нива най-вече при акциите на Химимпорт, като обемът днес и вчера достигна 300 000 броя акции и възстановяване на предпетъчните нива. Специално днес интерес представляваха акциите на Фазарлес поради последния ден за получаване на дивидент при покупка. В същото време се прозира, че борсовите играчи премерват риска при покупката на ценни книжа до определени пазарни нива, които биха пробили едва при яснота по отношение на политическите нагласи", допълва анализаторът.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 2 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ 

Свързани компании:

 (+0,4%) - 151 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/18, а при 11 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Слънце Стара Загора-Табак 

Свързани компании:

 (-3%). Продажбите на М+С Хидравлик през май са възлезли на 8,244 млн. лв., а печалбата преди данъци – на 1,544 млн. лв., съобщи вчера Стара планина холд. За първите пет месеца на годината продажбите достигат 40,758 млн. лв. - ръст от 9,3% на годишна база, а брутната печалба – 7,105 млн. лв. За юни компанията предвижда продажби за 7,6 млн. лв., с което те ще достигнат 48,358 млн. лв. за полугодието – 6,9% годишен ръст.

Акциите на Велде 

Свързани компании:

 се повишиха с 2,1% до 25,01 лв. за брой. КФН издаде окончателна забрана върху търговото предложение от мажоритарния собственик (Велде ГмбХ, Австрия) към останалите акционери, което беше на цена от 28,42 лв. за акция. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
fallback