fallback

Борсата възстанови по-голямата част от петъчните загуби

Ефектът КТБ вероятно ще бъде преодолян, но си остава рискът от политическата нестабилност в страната, коментира Развигор Христов от ПОД Бъдеще

18:11 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на БФБ възстановиха голяма част от петъчните загубислед като ситуацията около КТБ, която изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания миналата седмица, изглежда овладяна. Индексите на БФБ реагираха с повишения днес, както следва: SOFIX (+2,9%) до 554,31 пункта (-3,7% в петък), BGBX40 (+3%) до 110,48 пункта (-4,3% в петък), BGTR30 (+3,5%) до 408,09 пункта (-4,8% в петък). Единствено секторният BGREIT отстъпи - с 0,8% до 92,40 пункта (-1,5% в петък).

В петък Българска народна банка (БНБ) пое контрола над Корпоративна търговска банка, а Комисията за финансов надзор спря от търговия книжата на КТБ до 25 юни. Ситуацията предизвика редица реакции. Мненията на експерти бяха, че БНБ е реагирала навременно и точно, като увериха, че банковата система е стабилна, имайки предвид нейните показатели В неделя Централната банка съобщи, че финансовата институция ще отвори врати отново на 21 юли. Същевременно ликвидна помощ на КТБ ще окажат Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. 

Финансовият министър Петър Чобанов заяви днес, че "преди ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят".

„Борсата днес се възстанови след паниката от петък. Ако проблемите около КТБ се изчистят, няма предпоставка настроенията на инвеститорите да бъдат трайно засегнати. Остава си обаче рискът от политическата нестабилност относно бъдещите избори, който няма как да не влияе през следващите 3-4 месеца“, коментира за Investor.bg Развигор Христов*, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще.

Търговията с акции на борсата възлезе на 4,312 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Проучване и добив на нефт и газ (+0,9%) – 1,868 млн., Инвестиционна Компания Галата (0%) – 529 хил., Химимпорт (+7,6%) – 508 хил., Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ (-3,2%) – 376 хил., Химснаб (0%) – 221 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,1%) – 101 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 62 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 43/10, а при 9 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Свилоза (+14%), Топливо (+13%), Енемона (+12%), Зърнени Храни България (+9,3%) и ПИБ (+7,6%), а с най-силен спад са книжата на Експат Бета АДСИЦ (-13%) и Булгартабак (-3,7%). Топливо обмисля обратно изкупуване на акции и увеличение на капитала. Увеличението няма да е при емисионна стойност от 1 лв., е заявил изпълнителният директор Щилиян Стоянов.

Акциите на Алкомет поскъпнаха със 7,6%. Общото събрание на дружеството, проведено в петък, е гласувало предложението за брутен дивидент от 3,1 ст. на акция. Сумата за дивиденти възлиза на 560 хил. лв., което представлява 25% от печалбата за 2013 г.  Книжата на Трейс Груп поскъпнаха с 4,2%. Холдингът гласуваха за дивидент от 12,6 ст. на акция за 2013 г. Сумата за дивиденти възлиза на 3,057 млн. лв. и представлява 30,5% от печалбата на холдинга за миналата година. Акциите на Албена Инвест се повишиха с 1,6%. Общото събрание на холдинга гласува предложението за дивидент от 0,21 лв. на акция. Сумата за дивиденти от 1,155 млн. лв. включва печалбата за миналата година плюс част от неразпределената печалба.

Книжата на Софарма се покачиха с 1,5%, а тези на Българска Роза - Севтополис - с 0,6%. Акционерите на Българска роза-Севтополис ще получат по 0,42 акции от Софарма. В резултат от вливането на Българска роза-Севтополис в Софарма капиталът на приемащото дружество ще бъде увеличен с 2,53 млн. лв. В петък акционерите на Софарма са гласували за разпределяне на 0,07 лв. дивидент на акция. Общата сума за дивиденти вероятно ще е около 8,9 млн. лв., или 26% от печалбата за миналата годината. 

Също в петък Общото събрание на дъщерното Софарма трейдинг АД е гласувало предложението за 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г. Сумата за дивиденти е в размер на 7,568 млн. лв. и представлява близо 80% от печалбата на компанията за миналата година. Акциите на компанията се повишиха с 4,1%.

Акциите на Унифарм, в което Софарма също е акционер, спаднаха с 9,9%. Общото събрание на компанията гласува за дивидент от 0,09 лв. на акция за 2013 г. Сумата за дивиденти представлява 74% от печалбата за миналата година. 

Акциите на Монбат прибавиха 0,1%. Продажбите на дружеството през май се понижават, но печалбата расте. За първите пет месеца на годината продажбите се понижават с 12%, но печалбата е нараснала с 19%.

Книжата на Стара планина холд приключиха бе промяна. Дружеството очаква 6,2% ръст на продажбите за полугодието. За първите пет месеца на годината холдингът е реализирал 9,4% ръст на консолидираните продажби на годишна база.

Днес нямаше сделки с акциите на Елана Агрокредит. Дружеството планира да привлече 16 млн. лв. с ново увеличение на капитала. До момента компанията привлече 4,4 млн. лв. чрез IPO и 5 млн. евро с кредит от ЕБВР. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
fallback