fallback

Какво стои зад разпродажбите на БФБ?

Само ситуацията с КТБ ли бе причината и какво следва за пазара в краткосрочен план

16:20 | 20.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ситуацията с КТБ от днес разпали разпродажбите на родния капиталов пазар. Наложи се дори БФБ-София АД да преустанови търговията с акции на банката. Водещите индекси спаднаха рязко, което показа рязка промяна в инвеститорското настроение.

Какви бяха причините за сериозните понижения на основните индекси на БФБ? Изненадващи ли бяха? Какви са очакванията на анализаторите за развитието на пазара в краткосрочен план? Сключиха ли се спекулативни сделки?

Отговори на тези и други въпроси Investor.bg потърси от изпълнителни директори, брокери и анализатори в инвестиционни посредници и управляващи дружества*.

„Какво ще се случи на БФБ ще бъде функция на това, какви мерки ще се вземат. Пресконференцията на Българска народна банка едва ли успя да успокои инвеститорите. Централната банка разполага с капиталов буфер от около 5 млрд. лв. Важно е БНБ да заеме твърда позиция, т.е. инвеститорите да разбират, че ще използва целия инструментариум, с който разполага“, коментира днешните разпродажби на БФБ Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

„Ако са налице индикации за успокоение, то разпродажбите ще бъдат преустановени. Но трябва да дойдат ясни сигнали, че въпросът няма да се задълбочи“, категоричен е портфолио мениджърът. „В момента това, което се случва е криза на доверието върху банковия сектор.“   „БФБ е просто оператор, който осигурява платформата за функциониране на пазара. Спирането на книжата на КТБ за търговия днес не означава нищо“, коментира в тази връзка Пенев.

„Сделки има. Хората са готови да купуват, защото се надяват, че ситуацията ще се нормализира. Ако спрат да купуват, това означава, че не търсят печалби, което е по-притеснително“, каза Пенев на въпрос дали спекуланти се възползват от ситуацията.

„Не е нещо необичайно за паническите реакции, след които следва рязко обръщане на посоката. Виждали сме такива ситуации, но се случват рядко“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж днешната ситуация на БФБ. Според него това е паническа реакция. Той поясни, че макар и с резки спадове в първите часове на търговията, индексите са стабилизирали минимално нивата си впоследствие.

„Днес конкретно ситуацията с КТБ породи разпродажбите. Но нямаше и съществени поводи за оптимизъм в последните един-два месеца“, изтъква той причината за днешните резки спадове на индексите.

„В следващите дни очаквам кратко стабилизиране с умерени темпове и така да бъде през летните месеци. Корекцията ще продължава, тъй като в момента няма кой да търси активно български акции заради състоянието на икономиката, която е под потенциала си“, смята още Малчев.

„Реакцията на пазара на събитията с Корпоративна търговска банка не бе изненадваща. Борсата в предходните месеци се намираше в низходящ тренд покрай политическата ситуация в страната. Подобни борсови движения се наблюдаваха и при изборите през 2005 г., отчасти през 2009 г., а така също и през 2013 г. Вчера и днес конкретно обаче причината за спада бе друга. Ситуацията около Корпоративна търговска банка доведе до появата на позабравени призраци от 90-те години на миналия век, а именно банкова криза. Случващото се днес събуди отново тези опасения, но според мен те са силно надценени“, заяви Петко Вълков, изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт.

„Налице е мини банкова криза, която практически е причинена само от една банка. Но аз искам да хвърля поглед върху по-глобалната картина, която заобикаля България. Имаме отрицателни лихвени проценти, капиталовите пазари в развитите държави вървят нагоре, украинската борса добави 10% към стойността си от началото на месеца, руската – 5%. Освен това Гърция проведе успешна емисия на дълг, а Кипър също се завърна на дълговите пазари в рекордно кратки срокове след получаване на спасителната помощ“, продължи своя коментар Вълков.

„В момента наблюдаваме локална мини криза. Подобни имаше в Унгария, Полша, Украйна и Гърция. Общото при тях бе, че около страните пазарите бяха в подем и преодоляха тези мини кризи“, каза Вълков, като допълни, че очаква позитивно развитие на ситуацията и у нас, но не се ангажира със срокове.

„С падането на индексите се оптимизираха т.нар. търсачи на изгодни сделки. Има и такива, които се възползват, за да продадат, в очакване на още по-ниски нива. В краткосрочен план е трудно да се ангажира коя сила ща надделее, но очаквам след успокояване на политическите страсти, борсата да възстанови положителното си движение“, заяви още изпълнителният директор на Конкорд Асет Мениджмънт.

„Новините около КТБ са в основата на днешния спад в цените на акциите, търгувани на Българска фондова борса. Под натиск се оказаха акциите на по-ликвидните компании, при които инвеститорите по-лесно и могат да продадат книжата си“, заяви Георги Бисерински, изпълнителен директор на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

„Пресконференцията на Българска Народна Банка относно КТБ успокои страстите и след първоначалните масирани разпродажби книжата на повечето компании възстановиха част от загубите си. Новините около КТБ ще продължат да диктуват борсовата търговия и през следващата седмица. В тази връзка намирането на бързо решение относно банката ще успокои и борсовата търговия“, заяви пред Investor.bg Бисерински.

„Липсата на информация какво и как се случва причини спад на SOFIX от над 7%, което е много сериозен спад. Възможно е в следващите дни индексите да се задържат на сегашните нива“, заяви от своя страна брокерът на ценни книжа в Капман Ангел Хаджийски. Той добави, че паниката е нормалното обяснение на ситуацията на БФБ днес.

„Страхът винаги е губещ в подобна ситуация“, категоричен е той. „По презумпция високото ниво на убеденост на гражданите в правотата на правораздавателните органи е поставено под съмнение“, коментира Хаджийски последното развитие около ситуацията с КТБ и намесата на прокуратурата. „Би трябвало пазарът вече да е изконсумирал политическата обстановка и предстоящите избори.“

Брокерът очаква сериозни обеми книжа по ключови позиции да бъдат отиграни спекулативно. Освен това Хаджийски смята, че част от спекулантите могат да затворят позициите си, следвайки паникьосаните играчи.

Хаджийски повдигна въпроса дали щом търговията с акциите на КТБ бе спряна, то не е ли трябвало да бъде взето решение да се спре и цялостната търговия, макар и за кратко време, заради сериозните спадове на индексите, които по негови думи е нямало кой да предотврати.

* Настоящите коментари изразяват лично мнение и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
fallback