fallback

Миролио иска Булгартабак да разпредели дивидент от около 11 лв. на акция

Миноритарният акционер предлага и пълна подмяна на Съвета на директорите и назначаване на контрольор

09:20 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Е. Миролио Финанс СА предлага цялата неразпределена печалба на Булгартабак холдинг АД за минали периоди, включително и печалбата за 2013 г. да бъде разпределена като дивидент на акционерите, гласи предложение от миноритарния акционер, подадено за вписване в Търговския регистър. Е. Миролио Финанс СА има дял от 7,22% от капитала на холдинга, а събранието е свикано за 30 юни 2014 г. Съветът на директорите на Булгартабак холдинг АД предложи да няма дивидент за 2013 г. Предложението на миноритарния акционер все още не е вписано, като от Търговския регистър са поискали актуално състояние от Централен депозитар. Неразпределената печалба на Булгартабак холдинг АД към 31 декември 2014 г. е 20 хил. лв., а печалбата за 2013 г. е 80,957 млн. лв., или общо към 81 млн. лв., или по почти 11 лв. на акция, показват изчисления на Investor.bg.

Е. Миролио Финанс СА иска също така тотална подмяна на тричленния състав на Съвета на директорите, включително на представляващия. Предлага се от длъжност да бъдат освободени Венцислав Чолаков (който е и представляващ), Миглена Христова и Радослав Рахнев. На тяхно място са предложени Цветан Чорбов, Божидар Василев и Петър Киряков. 

Предложено е заплатата на изпълнителния директор да е 10 000 лв. месечно, а на неизпълнителните членове на Съвета на директорите - по 5 000 лв. месечно.

Не по малко интересна е точка, в която Е. Миролио Финанс СА иска и назначаване на контрольор, който да провери цялата счетоводна документация на Булгартабак холдинг АД и да изготви доклад за констатациите си, който да представи на Общото събрание на акционерите в срок до 6 месеца от назначаването му. Предложението е контрольор да е Финансово консултиране АД, като месечното му възнаграждение да е 10 000 лв. без ДДС.

Оперативната печалба на Булгартабак холдинг АД намаля с 50% на годишна база през първото тримесечие на 2014 г. Нетните приходи от продажби намаляват с 4% на годишна база до 125,1 млн. лв. за първата четвърт на годината.

Нетната консолидирана печалба обаче се увеличава с 3 млн. лв. до 24,1 млн. лв. за януари-март 2014 г., като причината е в еднократен ефект, а именно появата на положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти за 20,38 млн. лв. в първото тримесечие на тази година, спрямо нула в тази графа през същия период на миналата година.

Вероятно това е ефектът от продажбата на Табак Маркет АД, 100% от което са прехвърлени към 27 март 2014 г., видно от пояснителните бележки към отчета. Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция от Булгартабак холдинг АД.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
fallback