fallback

Разпродажби при доста от ликвидните позиции на БФБ

Може би инвеститор, формирал портфейл в края на 2013 или началото на 2014 г., осребрява печалби, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс

17:46 | 03.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 1% в днешната сесия до 596,70 пункта при оборот от 228 хил. лв. От началото на седмицата той е на минус 1,4%, а от началото на годината е нараснал с 21,4%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 0,9% до 118,47 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,4% до 432,74 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT остана без промяна на ниво от 98,17 пункта.

„Днешната сесия на родния фондов пазар премина на фона на разпродажби при доста от ликвидните позиции. След разочароващия отчет, публикуван наскоро, Спарки Елтос загуби 10,2% до 1,05 лв. за акция, като множество сделки се сключиха и на ниво от 1 лв. Цената на привилегированите акции на Енемона спадна със 7,8% (обикновените се понижиха с 4% - бел. ред.), а акциите на Неохим загубиха 7,6%. В края на търговията акциите на Булгартабак Холдинг превъзмогнаха спада от 10% от началото на сесията, приключвайки на плюс 0,6%. Това помогна на водещия индекс SOFIX да навакса част от загубата за деня, която бе стигнала 2,1%“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "Негативизмът на родния пазар е малко странен на фона на всеобщата еуфория, обхванала пазарите по света през последните седмици. Водещите индекси на американския фондов пазар покоряват абсолютни максимуми, а европейските и азиатските – нива, недостигани от години. Възможно е някой инвеститор оформил портфейла си в края на предходната или в началото на тази година да е решил да реализира част от генерираните печалби вследствие на несигурната политическа обстановка у нас. Допълнително може да влияе и важното заседание на ЕЦБ в четвъртък. Ако очакванията за намаляване на лихвите и предприемане на допълнителни монетарни стимули бъдат оправдани, вероятно ще станем свидетели на ръст в цените на акциите в Европа. Ако обаче ЕЦБ не покрие очакванията, възможно е пазарите да отчетат значима корекция", смята анализаторът

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 679 хил. лв.,  като с оборот над 100 хил. бяха Агрия Груп (-2,2%) – 132 хил. и Химимпорт (-1,5%) – 114 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 9/32, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Фазерлес (+5,2%) и Софарма Трейдинг (+3,8%), а с най-силен спад са книжата на Спарки Елтос (-10,2%) и Неохим (-7,6%).

Акциите на Софарма Трейдинг вчера прибавиха 0,8%, след като дружеството съобщи, че през април е удвоило печалбата си преди данъци на годишна база до 1,364 млн. лв. след ръст от 24% в приходите от продажби до 48,448 млн. лв. Компанията демонстрира и новото си корпоративно лого.

Книжата на Булгартабак вчера останаха без изменение, след като стана ясно, че Съветът на директорите на холдинга предлага на Общото събрание, насрочено за 30 юни, да не разпределя дивидент, като отнесе печалбата за 2013 г. от 80,88 млн. лв. към неразпределената.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
fallback