fallback

Търгуващите на БФБ-София са почти по равно спекуланти, инвеститори и новаци

Делът на реинвестираните от тях средства през последната година намалява, а рационалността в решенията отстъпва място на субективните нагласи, показва проучване

13:48 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Спекулантите са с дял от 37% сред търгуващите на БФБ-София, инвеститорите са с 30,6%, а новаците са с 32,4% показва проучване, проведено и сред участниците във форума на Investor.bg. То е осъществено от социолога Христо Христов и е публикувано в блога му за Икономика и Общество.

Проучването за 2014 г. е проведено между 14 и 23 май и обхваща 108 лица. Проучването бе проведено за първи път през 2013 г., когато показа, че 60% от търгуващите са започнали след пика от 2007 г.

Под спекуланти се разбира инвеститори, които присъстват на пазара, за да печелят от движението на цените. Техните инвестиционни хоризонти са много къси и не отделят толкова голямо внимание на самите фирми, търгуващи се на борсата и как би повлияла икономическата ситуация на техния бизнес. Под инвеститори разбираме респонденти, които има дълги инвеститорски хоризонти. Те не обръщат толкова голямо внимание на самата цена на акциите, а се фокусират върху бизнеса, който стои зад тези акции. Наричаните новобранци от своя страна са инвеститори, които присъстват от скоро на БФБ и пазарните им действия са обвързани с голяма доза неоправдан риск.

Повече от половината от взелите участие в проучването се самоопределят като активно присъстващи на българския пазар. Две са основните причини, които карат респондентите да инвестират на БФБ. На първо място, това е търсенето на по-добра доходност за спестяванията им, след като лихвените проценти по банковите депозити значително намаляха. На второ място участниците в анкетата споделят, че с инвестициите си те разчитат на дивидентите/печалбите, които да им помогнат при нужда от пари или допълнителни доходи за пенсия.

При конструирането на инвестиционен портфейл повече 80% от респондентите залагат на над 4 акции на различни компании. В сравнение с нагласите от преди една година, се вижда ръст в този дял. Въпреки че често в медийното пространство инвеститорите на БФБ са дефинирани като изключително рационални, първото по рода си проведено проучване през 2013 г. регистрира, че наред с рационалността при вземане на решение за покупка или продажба, те се ръководят и от собствените нагласи, усещания и предчувствия към развитието на компаниите и секторите, в които те оперират. Преди 12 месеца този фактор бе на второ място, но сега неговата значимост нараства и той вече се оформя като основен за инвеститорите.

Първото проучване през 2013 г. регистрира, че над 70% от постигнатата положителна доходност от инвеститорите се реинвестира отново в закупуването на акции на БФБ. 12 месеца по-късно този дял спада до 58,3%. Въпреки че ликвидността на БФБ през 2013 г. се повиши значително в сравнение с годините след 2007 г., тя все още не е успяла да достигне до необходимите нива, които да осигурят безпрепятствено влизане и излиза от повечето позиции на борсата. Именно тя се откроява и като основен проблем според инвеститорите, взели участие в проучването. На следващо място с близки резултати се откроява група от 3 проблема, които могат да бъдат определени като взаимосвързани: липса на нови инвеститори, липса на нови компании и пропуски в законодателството, даващи възможност за водене на непрозрачно управление на фирмите и анонимност на реалните собственици.   Интересно е и с какво се занимават търгуващите на БФБ-София. Най-много, или 22,2%, са служители в посредник, банка, пенсионен фонд или застраховател. На второ място с 18,5% са собствениците на бизнес, на трето с 11,1% са държавните служители. Програмистите са с дял от 6,5%, служителите в частна компания са с 5,6%, а предствителите на брокери на имоти с 3,7%. С по 2,8% са счетводителите, инженерите, юристите, земеделските производители. Интересно е, че също с дял от 2,8% са тези, които винаги са се занимавали само с вложения в акции.

87% от търгуващите на БФБ-София са вишисти, а 45% са с висше образование именно в областта на икономиката. Най-масовата възрастова група е от 26 до 35 годишните (39%), докато в проучването през 2013 г. това бяха 36-45 годишните с дял от 40,7%.

Делът на мъжете е 95%. Делът на софиянците е 47,5%, а на тези от голям областен град - 46,2%. 60,3% от търгуващите са в търговията с акции на БФБ-София от 5 години или по-скоро. Цели 18,2% са с над 10-годишен стаж.

На БФБ-София като на единствен източник на доходи разчитат 5,7%, а други 9,4% залагат на тези доходи като единствени от време на време, но не винаги.

Освен на БФБ-София участниците в проучването търгуват и с чужди акции (28%), ETF (16%), валутна търговия (13%), облигации (11%) и други. 28% обаче залагат само на БФБ-София.

При 3,7% от отговорителите управляваните активи са над 1 млн. лв., при 5,6% - между 250 и 500 хил. лв., а пр 65% - до 50 хил. лв. (в това число 20% до 10 хил. лв.).

27% от анкетираните са постигали най-много 25% годишна доходност в кариерата си досега. С над 300% годишна доходност са били 10% от запитаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 11.09.22 г.
fallback