fallback

Инвеститорите на БФБ са предпазливи

Пазарът е в очакване на събития, които да определят посоката му, коментира Стефан Силянов от Селект Асет Мениджмънт

17:42 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до ниво от 595,62 пункта. От началото на седмицата той е на плюс 0,8%, а от началото на годината е нараснал с 21,%

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 спадна с 1% до 118,62 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,4% до 432,92 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT нарасна с 0,9% до 97,81 пункта.

„От средата на месеца се наблюдава умерено повишение в индексите на БФБ. Тенденцията се запазва и в днешния ден, като същественото различие от предходните сесии е в общия оборот. Ниските обеми се дължат освен на липсата на корпоративни събития, също така и на слабия интерес към борсата като цяло", заяви за Investor.bg Стефан Силянов*, експерт Управление на риска в УД Селект Асет Мениджмънт ЕАД. "Инвеститорите са предпазливи и следят стриктно позициите си. Вчерашната търговия ясно показва уместното поведение на пазарните участници при поява на борсови новини, довели до спад в определени позиции. Въпреки това, пазарът е поддържан от настроения с позитивен елемент и е в очакване на събития, които да предопределят посоката и силата му“, коментира анализаторът.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 578 хил. лв.,  като с оборот над 50 хил. бяха Химимпорт (+0,4%) – 130 хил., Монбат (-1,1%) – 105 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-12,5%) – 52 хил. След края на сесията вчера Монбат 

Свързани компании:

 обяви, че на предстоящото Общо събрание ще се гласува за дивидент от 0,23 лв. на акция за 2013 г. Прозиводителят на акумулатори обяви също, че консолидираните му продажби през април са спаднали с 25% на годишна база до 14,343 млн. лв., а консолидираната печалба се е понижила с 8,5% до 1,916 млн. лв.

Акциите на Адванс Терафонд

Свързани компании:

 спаднаха чувствително, тъй като днес е първият ден за търговия без право на дивидента за миналата година в размер на 0,398 лв. на акция.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 50 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 24/18, а при 8 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (+4,3%) и Спарки Елтос (+3,2%), а с най-силно понижение, като изключим Адванс Терафонд, са книжата на Монбат (-1,1%) и БФБ-София (-1,1%). Вчера книжата на Спарки Елтос SL9/ELTOS спаднаха с 20%. Дружеството отчита загуба за януари-март 2014 г. от 1,89 млн. лв., Уникредит Булбанк е потвърдила разсрочването на задълженията му, а ръководството уверява, че компанията ще продължи като действащо предприятие. Акциите на Трейс Груп T57/TRACEсе повишиха с 1,4% след ръста от 1,1% вчера, когато холдингът съобщи, че Обединение Експо Тех Парк, в което той е водещ партньор, е подписало договор за изпълнение на обект „Експериментаруим и посетителски център с пешеходен мост“ с възложител София Тех Парк АД на стойност 4,789 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ  

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 10.09.22 г.
fallback