fallback

Малките акционери в Енерго-Про Мрежи загубиха думата по сделки със свързани лица

Sloane Park Property Trust N.V. е увеличило дела си от 1,47% на 5,46% и ще решава на Общото събрание относно такива сделки

09:34 | 19.05.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

До петък основен акционер в Енерго-Про Мрежи АД беше Енерго-Про А.С. Чехия с 94,09%. В петък обаче се сключи сделка на извънборсов пазар за 52 542 акции, или 3,99% от капитала на дружеството. Сделката е при сетълмент в същия ден, тоест 16 май 2013 г., което е възможно при извънборсовите сделки. При борсовите сетълментът (прехвърлянето на собствеността) е 2 работни дни. Цената на сделката е 8 958 411 лв., или по 170,5 лв. за ценна книга.

Новият акционер е Sloane Park Property Trust N.V. Айндховен, Холандия, което увеличава дела си от 1,47% до 5,4565% на 16 май 2014 г. Новият акционер ще има решаващ глас в свиканото за 30 май 2014 г. Общо събрание на акционерите. На него ще се гласуват сделки със заинтересовани лица.

Допреди петък малките акционери в Енерго-Про Мрежи АД вероятно са си мислили, че ще решават самостоятелно на събранието, тъй като Енерго-Про А.С. Чехия с 94,09% няма да може да гласува (като заинтересована страна). Това обаче вече не е вярно.

До момента делът на Енерго-Про А.С. Чехия беше 94,09%, като Енерго-Про Варна ЕООД притежаваше 67%, а на сметка в Clearstreem Banking Luxemburg бяха другите 27,0865%. Още в сряда (14 май) Енерго-Про Варна ЕООД е придобило и останалите акции и делът му е достигнал 94,087%. Енерго-Про Варна ЕООД не е задължено да отправи търгово предложение, преминавайки прага от 90%, като само има това право. Ако не се възползва от него, следва да уведоми поне 3 месеца предварително преди да направи търгово предложение. Всъщност промяна на контрола няма, защото акциите се контролират отново от Енерго-Про А.С. Чехия, както досега.

Ако новият акционер не е заинтересовано лице по предлаганите сделки, то той ще може да определи изхода от гласуванията относно сделки със заинтересовани лица не само на това Общо събрание, но и на всички следващи.

Точките от дневния ред са само две. Първата е за овластяване на Управителния съвет на Енерго-Про Мрежи АД да сключи договор за овърдрафт кредит със заинтересовани лица.  Предвижда се сключването на тристранен договор за предоставяне на овърдрафт заемна линия, като Енерго-Про Варна ЕООД е заемодател, а Енерго-Про Продажби АД и Енерго-Про Мрежи АД са заематели. Общият лимит е до 90 млн. лв., срокът до 36 месеца от датата на сключване. Лихвата е 1-месечен SOFIBOR плюс пазарна надбавка. Към датата на съставяне на доклада към акционерите пазарната надбавка е в размер на 2,85 (две цяло и осемдесет и пет) на сто годишно. Пазарната надбавка е определена въз основа на получени оферти от три различни български банки – УниКредит Булбанк АД, Сосиете Женерал Експресбанк АД и Ситибанк Н.А.

Има и опция кредитът да бъде само до 45 млн. лв. и заемател да е само Енерго-Про Мрежи АД. Тук пазарната надбавка е определена на 2,58 (две цяло и петдесет и осем) на сто годишно в доклада до акционерите.

Втората точка е за прехвърляне на вземания между Енерго-Про България ЕАД (цедент или продавач на вземането) и Енерго-Про Мрежи АД (цесионер или купувач). Това ще са вземания, произтичащи от фактури с настъпил падеж към НЕК ЕАД до размера на 104 млн. лв. Така Енерго-Про Мрежи АД ще може да пристъпи към прихващане на свои задължения към Националната електрическа компания ЕАД, се казва в доклада. Цената, на която Енерго-Про Мрежи АД ще придобие вземането, е с отстъпка от 3,225% от номиналната стойност на вземането на Енерго-Про България ЕАД от НЕК.

Същите точки бяха гласувани от акционерите на Енерго-Про Мрежи АД и преди година.

Енерго-Про Мрежи АД отчете загуба от 1,66 млн. лв. за първото тримесечие на 2014 г., като продажбите възлязоха на 71 млн. лв.

В края на 2013 г. Енерго-Про Продажби АД депозира 29,3 млн. лв. в чешко дружество. Акциите на Енерго-Про Мрежи АД поскъпват с 20% в последните 12 месеца до 159,9 лв. за брой и 211 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 10.09.22 г.
fallback