fallback

БВП, ПЧИ, инфлацията и безработицата приковават вниманието през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни ДЦК, а НСИ ще оповести данни за доходите, разходите и потреблението на домакинствата

08:50 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица статистиката показа, че ръстът на износа за Европа през февруари е заличил спада от януари. Същевременно оборотите в търговията на дребно са забавили своето темпо през март след силни първи два месеца на 2014 г.

В каква фаза се намира икономиката на България в първите три месеца на новата година ще разберем по-обстойно от серията макро данни, които предстои да бъдат публикувани тази седмица – за брутния вътрешен продукт, преките инвестиции и инфлацията.

В понеделник (12 май) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данните за вноса и износа на България с трети страни за март, местата за настаняване в страната за същия месец, както и информация за индексите на цените в селското стопанство за първото тримесечие на 2014 г.

В първия ден от седмицата Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. На търга през март доходността слезе до 3,55%, след като през януари бе 3,74%.

На този ден ще се съберат акционерите на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп и на Капман Грийн Енерджи Фонд АД, за да проведат своите общи събрания.

Във вторник (13 май) от НСИ очакваме данни за инфлацията през април. През март дефлацията в страната успокои темпото си за пръв път от половин година. Тогава тя бе 0,2% на месечна и 2,4% на годишна база.

В сряда (14 май) националната статистика ще публикува информация за наетите лица и средната работна заплата за първите три месеца на новата година, както и ревизирани тримесечни данни за 2012 и 2013 г.

БНБ ще оповести данни за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности за март.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на Спиди АД, Медика АД, Завод за шлифовъчни машини АД и Адванс Терафонд АДСИЦ. Тогава акционерите на Адванс Терафонд ще гласуват за брутен дивидент от 0,3979 лв. на акция. Спиди АД пък ще вземе решение за увеличение на капитала си, както и за разпределянето на 1 лв. дивидент на ценна книга.

В четвъртък (15 май) централната банка ще изнесе информация за състоянието на платежния баланс към края на март. От БНБ очакваме данни за външната търговия за февруари и статистика за лизинговите дружества, отнасяща се за март.

НСИ ще публикува експресните оценки за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие. През 2013 г. икономиката ни нарасна с 0,9%.

В същия ден НСИ ще разпространи информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за първите три месеца на 2014 г.

В петък (16 май) БНБ ще оповести данни, касаещи дружествата, специализирани в кредитиране за март 2014 г.

В последния ден от седмицата ще заседават акционерите на Акумпласт АД, Лев Инвест АДСИЦ и на М+С хидравлик АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 09.09.22 г.
fallback