fallback

Борсата има нужда от презареждане след ръстовете от началото на годината

Напрегнатата международна обстановка и предизборният период също са фактори за изчакване, посочва Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

18:00 | 08.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„След дългите почивни дни двата дни борсова търговия явно се оказаха недостатъчни на инвеститорите да се отърсят от празничния махмурлук и да се насочат отново към БФБ. Така и при днешната сесия оборотите останаха доста ниски, а индексите се понижиха минимално. Основния борсов индекс SOFIX почти стигна ключовото според някои анализатори ниво от 600 пункта, но значителни движения и обеми при отделните позиции липсваха. Може би след рекордния ръст за първите три месеца и инвеститори, и анализатори имат нужда от презареждане преди опитите за атакуване на нови върхове. Напрегнатата международна обстановка и предизборният период също карат повечето инвеститори по-скоро да поизчакат за момента и да видят накъде ще задуха вятърът“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт. Индексите на БФБ се понижиха в днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,4%) до 600,62 пункта, BGBX40 (-0,4%) до 121,79 пункта, BGTR30 (-0,6%) до 438,71 пункта и BGREIT (-0,4%) до 97,14 пункта.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,609 млн. лв., благодарение най-вече на Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,8%) – 1,268 млн. лв., от което се изтъргуваха 0,5% от капитала.

С оборот над 10 хил. бяха още само ЦКБ (+2,5%) – 155 хил., Химимпорт (-0,4%) – 61 хил., Енемона, привилегировани (-0,7%) – 18 хил., Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1,1%) – 12 хил. и Биовет (-0,1%) – 11 хил.

КФН издаде временна забрана върху търговото предложение за Проучване и добив на нефт и газ, отправено от Химимпорт при цена от 10,20 лв. за акция. Книжата на Проучване и добив на нефт и газ се понижиха с 1,9% до 10,20 лв. за брой.

Печалбата на ФНИ България АДСИЦ намалява след спад на приходите от лихви. Фондът очаква увеличение на приходите и намаление на разходите през настоящото тримесечие.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 56 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 14/29, а при 13 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЦКБ (+2,5%), а с най-голям спад са книжата на Синергон Холдинг (-4%). Топливо, което е 73% собственост на Синергон, отчете повишение на приходите от продажби през първото тримесечие, но увеличение на загубата. Ръстът на загубата се дължи основно на по-голямата печалба преди година от продажба на имоти, машини, съоръжения и ДНА.

Акциите на Феърплей Пропъртис се покaчиха с 1%. АДСИЦ-ът финализира продажбата на парцел за 4,037 млн. лв. Купувачът е СПОРТИС ИММО ЕООД, кoeто придобива 14 042 кв. м. в Пловдив, където вероятно ще се появи магазин за спортни стоки Decathlon. Билборд отчете 3,2% повишение на приходите от продажби през първото тримесечиеПечалбата на дружеството за периода е 44 хил. лв., спрямо 43 хил. преди година. Сделки с компанията имаше вчера, като цената се запази на нивото от 0,74 лв. за акция от преди публикуването на резултатите. Велде излезе на печалба за първото тримесечие, след като дружеството е увеличило обема на производство на шперплат и запазило нивото на производство на фазерни плочи. Сделки по позицията след публикуването на отчета не е имало.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 30.08.22 г.
fallback