fallback

Слаба следпразнична сесия на БФБ

Очаквам през следващите седмици търговията да се влияе от новините от чужбина, заяви Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

18:17 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, се покачи с 0,2% в първата следпразнична сесия до ниво от 603 пункта. BGBX40 прибави 0,1% до 122,25 пункта, BGTR30 спадна с 0,5% до 441,18 пункта, а BGREIT се повиши с 0,4% до 97,52 пункта.

„След вчерашния спад на американските пазари, воден от разпродажбите при Twitter, днес пазарите в Азия и Европа ги последваха. БФБ обаче не е подвластна на такива краткосрочни движения. Първата борсова сесия след дългата почивка бе белязана от слаба търговия, като индексите приключиха сесията с минимални изменения спрямо последната априлска сесия. Единственият понижаващ се индекс бе BGTR30, на който натежаха акциите на Холдинг Варна АД (-8,8%) и Юрий Гагарин АД (-3,8%). Над половината от дневния обем бе следствие на договорени сделки с Адванс Терафонд АДСИЦ, сключени на цена 2,82 лв. за брой. По-късно цената достигна 2,85 лв. за брой, което бе абсолютен максимум за тази ценна книга. Сред останалите позиции можем да отличим Зърнени Храни България АД и Химимпорт АД, като търговията при тях приключи близо до нивата на отваряне на пазара", коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "След като публичните компании обнародваха своите отчети в края на април, очаквам през следващите седмици търговията да се влияе от новините от чужбина – развитието на Украинската криза, действията на централните банки на Европа и САЩ, макроикономическите новини от Европа, САЩ и Китай. Развитите пазари достигнаха дългогодишни върхове след безпрецедентните мерки за стимулиране, но докато в САЩ вече се мисли за изтеглянето на стимулите и повишаване на лихвите, в Европа вероятно предстои нова вълна от стимули. Всички тези действия влияят на инвеститорските настроения, като предстои да разберем кое ще надделее и дали предстои дълбока корекция от достигнатите нива или продължаване на възходящия тренд. Българският пазар е далеч от върховите си нива, но въпреки това един сериозен спад в настроенията на инвеститорите, неминуемо ще доведе до спад в цените на акциите и на БФБ", допълни той.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 422 хил. лв., като повече от половината се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,6%) – 225 хил.. Интересна дискусия се оформи в темата за Адванс Терафонд АДСИЦ в рубриката Коментари на Investor.bg относно това реална ли е цена на земята от 2 000 лв./дка в Северна България без Добруджа. Поради по-високите добиви в Каварна, Балчик и Шабла, цените там може да са още по-високи в период от 6-8 г., показват сметките при 5% изисквана рентабилност.

По оборот следват Зърнени Храни България (-0,2%) – 40 хил. и Химимпорт (-0,5%) – 21 хил. Още само при три дружества търговията надхвърли 10 хил. лв.

На регулиран гпазар се търгуваха общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/18, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите Петрол (+4,5%), а с най-силен спад са книжата на Медика (-19%).

Нямаше сделки при дебюта на Кредисимо на борсата, като целта на листването на компанията за бързи кедити не е увеличение на капитала, а първа стъпка към търсенето на стратегически партньор. Компанията е първата небанкова финансова институция, излязла на борсата. Собствениците предлагат на пазара малък пакет от акциите на дружеството, като при наличие на интерес биха могли да предложат и още.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение се повишиха с 0,8%. Дружеството излезе на загуба за първото тримесечие след 48% спад на продажбите. Технологичните разходи са били 13,8%, спрямо признати от ДКЕВР едва 8%. 

Книжата на Спиди отстъпиха с 0,04%. Куриерската фирма обяви спад на печалбата за тримесечието заради промяна в структурата на разходите и направени инвестиции. Стратегията за оптимизиране на компанията предвижда да се увеличава използването на подизпълнители за сметка на собствен персонал. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
fallback