fallback

SOFIX приключи кратката предпразнична седмица с понижение при нисък оборот

Ситуацията в Украйна би трябвало да се отразява повече на публичните ни компании, отколкото отчетите, смята Александър Пеев от Съгласие Асет Мениджмънт

18:35 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс SOFIX се понижи с 0,3% в кратката предпразнична седмица, след като отстъпи с 0,2% в днешната последна сесия до ниво от 601,98 пункта при оборот от само 262 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 22,5%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 е също с 0,3% надолу за седмицата до 122,17 пункта (-0,3% днес), равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,4% до 443,53 пункта (+0,2% днес), а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се повиши с 0,5% до 97,16 пункта (-0,2% днес).

„Както днес така и в предните дни борсовите сделки на БФБ-София намаляха предвид неопределеността с кризата в Украйна и предстоящите европейски избори, като предпазливостта си личи по умереното изкупуване вместо покупки на по високи пазарни цени от текущите формирани средове между цени купува и продава. По принцип публикуваните отчети не би трябвало да влият в момента върху пазарните цени, тъй като в една отворена страна като България на публичните компании сега би трябвало да се отразява ситуацията в Украйна - влиянието на тази криза върху западните икономики от една страна и прякото и индирикетно влияние върху българската икономика от друга. Това и развръзката след изборите са значително по важни, имайки предвид теоретичното изпреварващо отразяване на ефектите от една икономика в пазарните цени на участващите публични компании", коментира за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт. "Въпреки това, поради ниската ликвидност и в частност дълбочина на поръчките, днес все пак видяхме, че ефекти от публикуваните отчети има върху пазарните цени. Ако пазарът бе по ликвиден, това нямаше да се случва по този начин. Пример за това е отчетът на Юрий Гагарин АД, който прави впечатление, че е доста интересно разбран от инвеститорите за подобен спад на пазарните цени и ми е любопитно дали те сами така разсъждават или това е мнение на специалистите на пазара. На пръв поглед има спад на печалбата, драстичен ръст на приходите, разходите за дейността, паричните потоци, увеличаване рязко на вземанията от клиенти и намаляване рязко на материалните запаси при почти запазен ливъридж и при почти запазени активи. Дотук това подсказва за разширяване на дейността на дружеството, но наистина формираната пазарна цена днес е интересна“, казва той.

Търговията с акции на борсата възлезе на 1,408 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт, привилегировани (-0,4%) – 520 хил. и Медика (+1,5%) – 195 хил. Печалбата на Медика за тримесечието, оповестена вчера, нарасна 2,2 пъти на годишна база до 687 хил. лв. след увеличение на приходите от продажби с 18,5% за периода до 4,692 млн. лв.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 68 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 28/24, а при 16 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Соларпро (+18%), Холдинг Варна (+9,6%), Албена Инвест (+6%), Българска роза-Севтополис (+4,4%) и Проучване и добив на нефт и газ (+4,1%), а с най-голям спад са книжата на Юрий Гагарин (-12%), Елхим Искра (-10%) и Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-9,9%). Печалбата на Българска роза - Севтополис за тримесечието, публикувана вчера, нарасна с 4,2 пъти на годишна база до 586 хил. лв. след увеличение на приходите от продажби с 36% за периода до 6,120 млн. лв. Загубата на Юрий Гагарин спада със 75% през първото тримесечие на годишна база до 121 хил. лв. след увеличение на приходите от продажби от 3,4 пъти до 24,278 млн. лв.

Днес нямаше сделки с акциите на БФБ-София. Печалбата на борсата се увеличава с 86% за първото тримесечие, като продажбите на пазарния оператор за периода се повишават с 15% на годишна база.

Акциите на Фазерлес не отчетоха промяна. Дружеството обяви 5% ръст на продажбите и 174 хил. лв. печалба за тримесечиетоТенденцията за увеличение на разходите за производство е овладяна, а продажните цени се запазват, посочват от компанията. Нямаше изменение и при ФеърПлей Пропъртиc. Дружеството отчете 38% спад наприходите от продажби за тримесечиетоАДСИЦ-ът е отчел продажби на двойно по-малко апартаменти за периода на годишна база, а сключените договори намаляват три пъти Акциите на Софарма имоти АДСИЦ се повишиха с 0,8%. Дружеството отчете 47% ръст на тримесечната печалбаПриходите от продажби за периода се понижават с 12% на годишна база

Нямаше търговия с акциите на Лавена. Печалбата на дружеството за тримесечието нараства 2,4 пътиПриходите от продажби за периода се увеличават с 26% на годишна база до 2,465 млн. лв. Нямаше сделки и с Алкомет. Печалбата на компанията спада с 32% за първото тримесечие, след като се увеличават разходите за амортизации, възнаграждения и лихви.

С оборот над половин милион лева за последната седмица са Софарма (1,381 млн.), Химимпорт, привилегировани (785 хил.) и Медика (563 хил.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с двицифрен ръст са акциите на Холдинг Пътища (+46%) и Енергони (+14%), а с най-голям спад са книжата на Елхим Искра (-10%), Юрий Гагарин (-7,8%) и Билборд (-7,1%). Билборд запазва печалбата през първото тримесечие (44 хил. лв. спрямо 43 хил. лв. преди година) при повишение на приходите от продажби с 3,2% на годишна база 2,086 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 08.09.22 г.
fallback