fallback

В сегашния състав на SOFIX са само 8 от компаниите от рекордната 2007 г.

Въпреки значителните промени в индекса оттогава представянето му не е много по-различно от това на стария му състав

12:30 | 10.04.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Сегашният състав на SOFIX се припокрива слабо със състава на индекса от октомври 2007 г., когато беше отчетен рекордът при затваряне на родния индекс от 1 952,4 пункта.

Само 8 от компаниите в текущия състав на SOFIX са били в него и тогава. Цели 9 са отпаднали, а 7 са нови, като броят на компаниите в индекса е намален от 17 на 15.

И преди почти 7 години, и днес, в индекса присъстват Софарма АД, Монбат АД, Химимпорт АД, Албена АД, Неохим АД, М+С Хидравлик АД, ЦКБ АД и ИХ България АД.

Вече не са в индекса БАКБ, БТК, ЕЛАРГ, Спарки Елтос, Евроинс, Каолин, Оргахим, Петрол и Топливо.

Новите звезди са Еврохолд България АД, Булгартабак холдинг АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Първа инвестиционна банка АД, Стара планина холд АД, Адванс Терафонд АДСИЦ и Зърнени храни България АД.

Изчисленията на Investor.bg показват, че ако на 15 октомври 2007 г. някой е вложил 100 лева в компаниите от SOFIX (в съответната за индекса пропорция) то текущата стойност на портфейла му би била 27 лв. (без отчитане на изплатените дивиденти). Тоест загубата за SOFIX би била 73% (при реална от 69%), ако съставът му бе останал неизменен, като не се отчитат изплатените дивиденти

На практика въпреки значителната промяна в състава на SOFIX (и неотчитането на дивидентите), корелацията между движението на стария и новия състав е значителна.

Таблицата с изчисленията за тази статия можете да свалите оттук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
fallback