fallback

В. Захариев: Търсенето на родната борса все още превишава предлагането

Международните институционални инвеститори все по-често поглеждат към България през последните месеци, посочва съдружникът в Mane Capital

18:11 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, спадна с 1,2% в днешната сесия до ниво от 608,73 пункта при оборот от 742 хил. лв. Това е трета поредна негативна сесия за индекса, в които той е изгубил 2,3%. От началото на седмицата индексът е на минус 1,4%, а от началото на годината е нараснал с 23,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 1% до 122,85 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 1,2% до 449,81 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,2% до 98,73 пункта.

„В беден ден на новини от България индексите бяха изцяло на червена територия. Европейските пазари се понижават с около 1%, отново движени главно от притеснения около ситуацията в Украина. Тридневните разпродажби в Европа продължават, като обаче фючърсите на пазарите в Щатите показаха задържане на позициите от понеделник - първото задържане от последните няколко дни. Това се дължи отчасти на започването на сезона на отчетите, както и на новината че ЕЦБ има готовност да предприеме мащабни покупки на активи с цел наливане на ликвидност в пазарите, но само в случай че инфлацията даде сигнали че ще остане по-ниска от желаното", заяви за Investor.bg Веселин Захариев*, съдружник в Mane Capital. "Като цяло оптимизмът на българската борса все още е налице, но е важно да видим дали турбуленциите на международните пазари са само временни и дали нарастващото напрежение между световните сили и Русия ще утихне или не. Предвид индикациите, че международни институционални инвеститори все по-често поглеждат към България през последните месеци, търсенето на местния пазар все още превишава предлагането. Възможно е последните няколко дни на глобалните пазари да са малка корекция, което би се отразило здравословно, но е възможно и да наблюдаваме началото на по-сериозна корекция, предвид сравнително скъпите нива на водещи международни борси. Следващите няколко дни ще очертаят посоката на пазарите през месеците преди лятната пауза и всички погледи ще са фокусирани върху това“, коменира той.

"Заслужава си да се отбележи продължаващия ръст на Спиди АД, където въпреки лошия ден за пазарите, видяхме повишение от 3,1%, макар и при оборот под 5 хил. лв. Това очевидно се дължи на добрата новина за стратегическото партньорство с La Post Group, но реално това би имало и обратен ефект, предвид че цената, договорена с френското дружество ще се яви и таван за цената на акциите в краткосрочен план", допълни Захариев.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,186 млн. лв., като с оборот над 100 хил. бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,7%) – 223 хил., Химимпорт (-0,7%) – 177 хил. и Софарма (-0,7%) – 131 хил.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 18/32, а при 5 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Холдинг Нов Век (+9,8%), а с най-силен спад са книжата на Актив Пропъртис АДСИЦ (-8,1%), Булгартабак (-6,3%) и М+С хидравлик АД (-4,3%). Акциите на Медика отстъпиха с 0,8%. Дружеството отново предлага по 10 ст. дивидент на акция. През миналата година предложението беше същото, но бяха разпределени по 15 ст. на акция. Имаше новини относно две дружества, които се търгуват рядко на борсата. Слънчо разпредели по 0,28 лв. дивидент на акция за 2013 г., като дружеството на практика раздава цялата си печалба за миналата година, а коригираното търгово предложение за Лавена е с цена от 41,65 лв. на акция, като според СД на дружеството тя е справедлива към акционерите.

Днес бяха записани още 5 467 акции от публичното предлагане на ЦСКА PFC/PFC с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв., като от началото му на 21 март общият им брой е 197 978 на стойност 593 934 лв., което представлява 14% от необходимите за успех на емисията 1 409 210 броя, или 4 227 630 лв.

Kрайният срок на IPO-то бе удължен до 19 май (понеделник). Всяко лице може да запише най-малко 10 броя нови акции. При записване на всички предложени 3 млн. акции клубът ще набере 9 млн. лв. Настоящият капитал на ЦСКА е 5 090 790 лева 

Общият брой сделки до момента с ЦСКА е 3 087, което може да се приеме и като броят на хората, пожелали да финансират любимия си клуб. При това допускане на човек средно се падат по 192 лв. лепта за каузата на отбора.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 31.08.22 г.
fallback