fallback

Борсата си взима почивка след силните месеци от началото на годината

Инвеститорите ще очакват потвърждение на възходящия тренд в отчетите за първото тримесечие, посочва Благовест Крачев от Карол

18:07 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, приключи седмицата с повишение от 1,3%, след като на практика остана без промяна в петъчната сесия (+0,01%) на ниво от точно 600 пункта при оборот от 910 хил. лв. От началото на годината индексът е нараснал с 22,1%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 прибави 1% през седмицата (+0,4% днес) до 120,34 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна също с 1% (0,2% днес) до 440,13 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се понижи с 0,4% (-0,1% днес) до 97,66 пункта.

Днес борсовата търговия отново беше спокойна без съществени промени в цените на водещите компании. На фокус още от първите часове бяха компенсаторните записи 

Свързани компании:

, за които стана ясно, че ще могат да се използват и в търговете за държавна земя. През останалото време от сесията по-активна търговия видяхме при Топливо, ПИБ, Софарма и Монбат, но общата активност за съжаление сега е ниска", коментира за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"В момента пазарът си взима нужната почивка след силните месеци от началото на годината, като повечето инвеститори ще очакват потвърждение на възходящия тренд във финансовите отчети за първото тримесечие. Все още има положителна нагласа за покупка на акции, но след бързия ръст в последните три месеца участниците на пазара ще бъдат по-внимателни, ще действат с по-бавни темпове в очакване на сигнали за подобряване на финансовите показатели, за да пристъпят отново към по-засилени покупки. Някои компании вече дават подобни сигнали за позитивно бъдещо развитие на бизнесите си още от предварителните си месечни резултати и новините към момента“, допълни той.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,223 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Агро Финанс АДСИЦ

Свързани компании:

 (+0,4%) – 244 хил. Още при седем дружества оборотът надвиши 100 хил. лв.

На регулиран пазар днес се търгуваха общо 58 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 25/24, а при 9 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Актив Пропъртис АДСИЦ 

Свързани компании:

 (-5,4%).

Днес бяха записани още 10 720 акции от публичното предлагане на ЦСКА с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв., като от началото му на 21 март общият им брой е 155 434 на стойност 466 302 лв., което представлява 11% от необходимите за успех на емисията 1 409 210 броя, или 4 227 630 лв.

Общият брой сделки до момента с ЦСКА 

Свързани компании:

 е 2 181, което може да се приеме и като броя на хората, пожелали да финансират любимия си клуб.  

Крайният срок на IPO-то е 4 април (петък), но при необходимост процедурата може да бъде удължена. Всяко лице може да запише най-малко 10 броя нови акции. При записване на всички предложени 3 млн. акции клубът ще набере 9 млн. лв. Настоящият капитал на ЦСКА е 5 090 790 лева.  С най-голям оборот за седмицата са Хелт енд уелнес АДСИЦ 

Свързани компании:

 (-7,8%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
fallback