fallback

Бизнес климатът и спестяванията на домакинствата на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни ДЦК и ще публикува лихвената статистика за февруари

08:00 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица управляващите поднесоха на обществото нов повод за недоволство. Този път става дума за изграждането на нов ваканционен комплекс до гр. Бяла - Black Sea Gardens, който предвижда мащабно застрояване в местността Карадере - една от малкото недокоснати от строителни дейности по Черноморието. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си. Общественото недоволство от разкритията за новия инвеститор за часове прерасна в протест пред Министерски съвет и Народното събрание.

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект Black Sea Gardens, който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви снощи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

С подобни действия връщат темата за протестите в дневния ред на обществото. Показателно е, че само за броени часове случилото се събра хиляди недоволни в социалните мрежи. Предстоящата седмица ще бъде значима откъм икономически, политически и корпоративни събития. Фокусът пада  най-вече върху данните за бизнес климата и спестяванията на домакинствата, защото именно те ни дават представа за нагласите на предприемачите и на населението, за сигурността относно перспективите пред родната икономика.

В понеделник (24 март) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 млн. лв.

Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе предварителна информация за ценовите индекси на вноса и износа за четвъртото тримесечие на 2013 г.

За понеделник президентът Росен Плевнелиев насрочи провеждането на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна“. На заседанието доклади ще изнесат министър-председателят Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба бригаден генерал Драгомир Димитров и директорът на Служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

Облигационерите на Балканстрой АД, на Болкан Бевъриджис Кампъни ЕАД и акционерите на Оловно цинков комплекс АД (в несъстоятелност) са избрали първия ден от седмицата за провеждане на своите общи събрания. 24 март пък е крайната дата за търговия с права на Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ.

В първия ден oт новата седмица ще се проведе конференцията „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”, посветена на връзката между образованието и бизнеса. Организатори на събитието са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

Във вторник (25 март) БНБ ще оповести паричната статистика за февруари, от която ще разберем дали и с колко е нараснала сумата на спестяванията на населението. През януари общата сума на депозитите нарасна с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. са спестили домакинствата. Така депозитите на населението се увеличиха с 10,7% на годишна база до 38,347 млрд. лв.

Централната банка ще обяви и информация за състоянието на външния дълг на страната към 31 януари 2014 г.

За този ден е насрочено общото събрание на Сити Пропъртис АДСИЦ.

В сряда (26 март) ще се съберат акционерите на Химснаб България АД. 26 март е датата на аукциона за неизползваните права на Холдинг Кооп-Юг АД.

В четвъртък (27 март) БНБ ще публикува своята лихвена статистика за февруари, от която ще станат ясни нивата на лихвите по кредитите и депозитите за месеца. Тенденцията на намаление на лихвените проценти по спестяванията продължава. През януари лихвите по новите депозити на населението се понижиха с 0,8 пункта годишно. Статистиката показа още, че лихвите по новите потребителски и жилищни кредити в левове спадат през януари.

НСИ ще изнесе данните за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България за втория месец на новата година.

В четвъртък общо събрание имат акционерите на Адвертайзинг Продиджи АД.

В петък (28 март) НСИ ще изнесе данни за бизнес климата през март, туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за цялата 2013 г., както и за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 20.08.22 г.
fallback