fallback

Ръстът на SOFIX от началото на годината надхвърли 25%

След "историческото" наваксване остава потенциалът за корпоративен ръст по отделни позиции, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

18:49 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, възобнови възходящото си движение, след вчерашното понижение, с ръст от 1,8% до ниво от 617,77 пункта при оборот от 803 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,5%, а от началото на годината е нараснал с 25,7%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се покачи с 1,6% до 123,62 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 2,4% до 451,96 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT скочи с 2,5% до 99,82 пункта.

„Трябва да кажем, че ситуацията на БФБ в момента е от типа „пакетно повдигане“ на цялата борса, което е нормално имайки предвид ниската (изоставаща) база на нашите емитенти през последните години. Все по-осезаемо навлизащият свеж ресурс на пазара и покачващата се ликвидност, едновременно с покачването на цялостната пазарна капитализация, ще водят все повече емисии по-близо към справедливите им стойности", коментира за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД. "Трябва да свикнем с мисълта, че се намираме в нова реалност на БФБ. Бяхме свикнали в последните години да оценяваме компаниите само по историческо постигнатото от тях. Бих казал, че с подема от последната една година наваксахме до някаква степен „историческото“ в цената на акциите, но не и потенциала за корпоративен ръст по отделни позиции. На пазара има компании с много добри и потенциални бизнес модели, мениджмънт, които проявяват „истинска публичност“ и стабилна дивидентна политика. Това ще отличи определени позиции при навлизането в т. нар. stock picking период, но проблема на нашия незрял пазар е, че при голяма ликвидност проявява склонност да затваря „капака на тенджерата“, каза той.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 1,567 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Доверие Обединен Холдинг

Свързани компании:

 (+3,8%) – 96 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 69 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 39/16, а при 14 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст, освен Доверие, са акциите на ФНИ България АДСИЦ 

Свързани компании:

 (-4,1%).

Акциите на Енемона 

Свързани компании:

 отстъпиха с 0,3% до 2,88 лв. за брой. Делът на Инвестбанк в Енемона АД е достигнал 35%, докато този на Дичко Прокопиев е намалял до 1,7712%, в резултат най-вероятно на репо-сделки.

Книжата на Петрол АД 5PET/PET се повишиха с 3,7% до 4,15 лв. за брой. Дружеството съобщи, че е сменило Надозрния си съвет, като новият състав включва Алфа Кепитъл АД, Корект Фарм ЕООД и Траян Кършутски като независим член.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 18.08.22 г.
fallback