IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петрол АД ще гласува за увеличение на капитала с до 50%

Компанията ще се опита да набере 273 млн. лв., като подписката ще бъде успешна при набиране на 200 млн. лв.

16:39 | 28.02.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петрол АД ще гласува за увеличение на капитала с до 50%

Петрол АД представи покана, публикувана чрез БФБ, за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите на 8 април.

Предлага се Общото събрание на акционерите да приеме решение за увеличаване капитала на Петрол АД от 109 249 612 на до 163 874 418 лева, чрез издаването на нови 54 624 806 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионната стойност 5 лв. 

Капиталът на Петрол АД ще бъде увеличен, само ако в резултат на процедурата по увеличението бъдат записани и платени най-малко 40 000 000 нови акции, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 (пет) лева всяка една.

При положение, че бъдат записани повече от така определения минимален размер нови акции, процедурата по увеличението ще се счита за успешна и капиталът на Петрол АД ще бъде увеличен с номиналната стойност на записаните и заплатени нови акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал.

Всички вече издадени от Петрол АД акции, както и акциите от новата емисия, са от един клас – обикновени, поименни, безналични и дават едни и същи права на акционерите – право на глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото събрание за увеличение на капитала. На следващия работен ден „Централен депозитар” АД открива сметки за права на тези лица въз основа на данните от книгата на акционерите.

Срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право по смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на ЗППЦК. Притежаването, респективно придобиването на 2 права дава възможност за записване на 1 нова акция по емисионна стойност от 5 лева.

След издаването на правата всяко лице може да придобие права в периода на тяхното прехвърляне/търгуване и при провеждането на явния аукцион съгласно, като всеки упражнени 2 права дават възможност за записване на 1 нова акция по емисионна стойност 5 лева всяка.

Всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой нови акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 2, като в случай че полученият резултат не е цяло число, се закръглява към по-малкото цяло число. Могат да бъдат записвани само цяло число нови акции.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Ето това е една от схемите чрез която на дребните акционери им се обезценяват акциите . Всяко вдигане на капитала е начин да прецакаш дребните , а тези които се излъжат и ти купят от новата емисия също губят . Защото скоро след това тези 5лв на акция стават максимум 3 лв , 2лв и така все надолу . При тези схема печели единствено мажоритарният собственик за сметка на всички дребни балъци купували си акции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bivsh
преди 10 години
Поканата има отказ, който е безумен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bivsh
преди 10 години
Поканата има отказ, който е безумен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още