IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петрол АД ще гласува за увеличение на капитала с до 50%

Компанията ще се опита да набере 273 млн. лв., като подписката ще бъде успешна при набиране на 200 млн. лв.

16:39 | 28.02.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петрол АД ще гласува за увеличение на капитала с до 50%

Петрол АД представи покана, публикувана чрез БФБ, за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите на 8 април.

Предлага се Общото събрание на акционерите да приеме решение за увеличаване капитала на Петрол АД от 109 249 612 на до 163 874 418 лева, чрез издаването на нови 54 624 806 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионната стойност 5 лв. 

Капиталът на Петрол АД ще бъде увеличен, само ако в резултат на процедурата по увеличението бъдат записани и платени най-малко 40 000 000 нови акции, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 (пет) лева всяка една.

При положение, че бъдат записани повече от така определения минимален размер нови акции, процедурата по увеличението ще се счита за успешна и капиталът на Петрол АД ще бъде увеличен с номиналната стойност на записаните и заплатени нови акции. Не е възможно отклонение над горната граница на заявения за набиране капитал.

Всички вече издадени от Петрол АД акции, както и акциите от новата емисия, са от един клас – обикновени, поименни, безналични и дават едни и същи права на акционерите – право на глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на решението на общото събрание за увеличение на капитала. На следващия работен ден „Централен депозитар” АД открива сметки за права на тези лица въз основа на данните от книгата на акционерите.

Срещу всяка съществуваща към края на посочения срок акция се издава едно право по смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на ЗППЦК. Притежаването, респективно придобиването на 2 права дава възможност за записване на 1 нова акция по емисионна стойност от 5 лева.

След издаването на правата всяко лице може да придобие права в периода на тяхното прехвърляне/търгуване и при провеждането на явния аукцион съгласно, като всеки упражнени 2 права дават възможност за записване на 1 нова акция по емисионна стойност 5 лева всяка.

Всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой нови акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 2, като в случай че полученият резултат не е цяло число, се закръглява към по-малкото цяло число. Могат да бъдат записвани само цяло число нови акции.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Ок и аз . Сега под фиктивно аз разбирам , че наистина парите счетоводно постъпват от някоя свързана фирма по банкова сметка , но след това бързо изчезват , ужким за някаква услуга или погасяване на някой заем . Резултата на практика пак е нула пари . Тоест срещу същият капитал стоят два пъти повече акции , а това при равни финансови резултати води до обезценка на акцията . Така дребните акционеири винаги губят. Събев наистина продаде акциите ,но доколко е свързан с новите собственици не е ясно, в тези кръгове е голяма мътилка. Но пък съм виждал самолетите на него и компанията му и знам какъв царски живот си живееха . Петрол не е Лукойл , това че имат бензиностанции не е никакъв критерйй , при положение че повечето са на загуба ,а пръскат пари с лека ръка и трупат заеми доста бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
bivsh
преди 10 години
Ок. Извинявам се за дребното заяждане, ама не ми е било ден.За отчетите съм принципно съгласен. МСС-тата дават големи възможности в тази насока. Но за това дали при увеличението е възможно само счетоводно да се отрази внасяне на капитал няма как да съм, защото просто няма начин да стане. Отделен въпрос е какво ще се случва след това с тези париУспешен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Много съжалявам за аУкционери , много ясно ,че е акционери . Без да искам съм натиснал и буквичката "У". Явно това е много важно нещо в живота ти , тук съм забелязал когато някой няма нещо смислено за аргумент , започва да се чуди за каква глупост или запетая да се захване.... Виждал съм отчети на дружества които ловко прехвърлят задълженията си за по три месеца на свързани фирми само за да изфрабрикуват положителен отчет за даден период . Бедна ви е фантазията какви измами се измислят . Ако тук нещо беше нормално Софикса отдавна щеше да е над 2000 и да се е възстановил .Времето ще покаже кой е прав , за мен лично, акциите им ще тръгнат надолу след увеличението , но пък ще видим. За хора които имат много акции и са с двата крака в тази позиция може и да не е хубаво , но на мен ми е напълно безразлично какво ще стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
evrodeputat
преди 10 години
Всичко се прави с цел да се оправи декапитализацията на дружеството и да не е с отрицателен собствен капитал. А отностно емитирането на нови акции на борсата, едва ли тези, които са пожелали увеличение на капитала предвиждат да наберът капитал с хора, който ще си купят примерно 1000 акции. Просто хората са преценили, че могат да финансират дружеството с подобна сума и като публично дружество трябва да предложат акции и на други желаещи. Едва ли мажоритара разчита на парите на дребните инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
bivsh
преди 10 години
Ако можеш да ми обясниш как при публичното предлагане мажоритар или който и да било друг ще вкара пари само счетоводно, мисля че и гей ще стана заради теб! Как няма да влезнат реални пари? Набирателната сметка ще е отделна за него ли? И всъчщност няма да я има ли? Или Централен няма да иска да види удостоверение за пари и директно от права ще ги направи акции? И то заплатени... Ограничен съм явно. Нищо възможно не ми хрумва. Моля те, светни ме и мен! Ще е трик,който ще ме направи богат! А за Събев изобщо не виждам какво трябва да говориш, след като той не е в играта от декември месец. Да не кажа и преди това.И какво предлагаш като вещ в занаята, след като всяко увеличение е "във вреда на малките аукционери" (от аукцион ли идва това?) Новият опитва да капитализира дружество,което е затънало. Защо бе всичко трябва да е измамичка, прецакване и подмолни игрички според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
Значи съм ги продавал през 2008 год , нали не си мислиш ,че трябва да помня с дати подобна глупост .Забелязал съм ,че почти всяка акция си има заклети фенове , те са готови да се кълнат в нея , обикновено накрая остават много разочаровани . Събев с нищо не превъзхожда другата плеяда измамници , като Банев ,Божков , *** , Ковачки , Цеко Минев и така нататък до безкрайност. Подобни увеличения винаги са във вреда на малките аукционери . Но не смятам да споря с човек с пет цифрен брой акции , ти спокойно може да си им рекламно лице . Всеки си има право на мнение , а знам ,че тук има хора на заплата които със зъби и нокти ще бранят губещите позиции на определени олигарси .Събев си има доста сериозни проблеми, е ако успеете да излъжете повече хора да запишат добре , но тези които ще запише мажоритаря ще бъдат просто счетоводен трик , реални пари няма да влезнат. И недей си губи времето с мен , бягай да печелиш милиони , нали тук сте само милионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Монти
преди 10 години
Трябва ли да си губя времето с теб за позиция от която съм имал акции от масовата и в момента имам над петцифрено число...През 2007 не е стигала тези цени...По късно през 2008 ,2009 ,2010 ,2012 ..стигна 11 лева...Всяка година в края Събев изкупуваше до макс....Така ,че който е имал е правил пари....Да не забарвяме че Лукойл купи 200 бензиностанции и петролни бази...Да не забравяме че тази акция се качваше а другите падаха до 95 %.... при кризата...Сега пак се качва...Ако мажоритара ще плаща на 5 ще продава над 8 лв....Така ,че не ми губи времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
popo323
преди 10 години
Не бързай да се изхвърляш , акциите които имах на Петрол ги продадох още около 2007 год на цена около 8 лв . Ако ги преизчисля сега , би трябвало да струват поне 13 лв за да съм на сметка . Само луд би си ги купил сега по 5лв , тези които мажоритарният собственик ще си закупи стават по по различна схема . Може парите да са само на счетоводство , а виж тези дето дребните акционери ще дадат , са си напълно реални .Най лесният начин за набиране безлихвен и напълно безплатен кредит е издаването на нови акции . Преди всяко такова издаване е хубаво да си повишиш цената на старата емисия , така изкуствено правиш на хартия новата по атрактивна . Срещу тези нови акции нищо не гарантираш , нито дивидент ,нито цената им. А реално имуществото ти е еднакво както и срещу 1 000 000 млн акции , така и срещу 2 000 000 млн акции. Айде пак ще си говорим след известно време , филма сме го гледали многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Монти
преди 10 години
Ти сигурно си виждал акции на филм...Мажоритара държи 97 % от компанията и плаща над 40 % от вчерашната цена на борсата за увеличението ..Купи си на 4 лева и няма да имаш разводняване..Заради това увеличение акцията днес сее покачила с над 17 %....4,25... от 3,70 вчера..КФН е спряло увеличението и е някаква простотия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Монти
преди 10 години
Ти сигурно си виждал акции на филм...Мажоритара държи 97 % от компанията и плаща над 40 % от вчерашната цена на борсата за увеличението ..Купи си на 4 лева и няма да имаш разводняване..Заради това увеличение акцията днес сее покачила с над 17 %....4,25... от 3,70 вчера..КФН е спряло увеличението и е някаква простотия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още