fallback

SOFIX стои стабилно, но при относително слаба търговия

Пазарът върви нагоре независимо от финансовите показатели на компаниите, което говори за повишен риск апетит, посочва Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

18:02 | 20.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, нарасна с 1,1% в днешната сесия до ниво от 580,60 пункта при оборот от 491 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,7%, а от началото на годината расте със 18,1%.

BGBX40 се повиши с 0,9% до 115,91 пункта, BGTR30 прибави 0,5% до 408,75 пункта, а BGREIT се покачи с 0,8% до 90,40 пункта.

„Продължава силното представяне на българския пазар, значително изпреварвайки представянето на водещите пазари от Източна Европа през последните няколко месеца. Засега SOFIX стои стабилно, но това става при относително слаба търговия. Очевидно натискът на продавачите е слаб, което позволява сравнително лесното изтласкване на ценовите равнища нагоре. В същото време неконсолидираните резултати за четвъртото тримесечие на 2013 г. не показват същото представяне на фундамента при повечето дружества. Пазарът като цяло продължава да върви нагоре независимо от финансовите показатели на компаниите. Това означава, че риск апетитът се увеличава и рисковите премии намаляват", коментира за Investor.bg Христо Владимиров*, финансов анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

"Въпреки че икономическите показатели на еврозоната и ЕС като цяло (основни търговски партньори за българските компании) продължават да се подобряват, рискове не липсват и те са свързани основно с темпа и продължителността на възстановяването в Европа. Може би по-важният фактор за представянето на финансовите пазари в САЩ и Европа през тази година ще е политиката и конкретните стъпки, които Федералният резерв ще предприеме оттук нататък. Американската централна банка засега е твърдо решена да продължи с намаляването на стимулите по начин, който да запази стабилността на финансовите пазари и ръста на икономиката. Ако водещите финансови пазари останат стабилни през останалата част от годината, то можем да очакваме още една силна година за българския фондов пазар, стига да не станем свидетели на нови вътрешнополитически сътресения", смята той.

Търговията на борсата днес възлезе на 2,841 млн. лв., благодарение най-вече на прехвърлянето на близо 1% от капитала на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп на стойност 2,176 млн. лв. при средна цена от 71,95 лв. за акция и последна от 72 лв. (+11%).

С оборот над 50 хил. бяха още Химимпорт, обикновени (-0,2%) – 99, Монбат (+1,4%) - 87 хил., ПИБ (+1,2%) – 69 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,1%) – 67 хил. и Неохим (+0,9%) – 50 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 58 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 30/18, а при 10 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енергони (+11,1%), Булстрад (+10,8%), Евроинс (+6,1%) и Софарма (+3,4%), а с най-силен спад привилегированите книжа на Химимпорт (-1,6%).

Акциите на БФБ-София АД се повишиха с 1,2% до 3,95 лв. за брой. Стана ясно, че с решение на Софийски градски съд от 18 февруари 2014 е спряно вписването на промените в Съвета на директорите на БФБ-София АД, гласувани от акционерите на 14 януари 2014 г. Определението на съда е по молба на Виктор Тенчев Папазов, който в миналото беше председател на Съвета на директорите на БФБ-София, а понастоящем е акционер в пазарния оператор. Междувременно се разбра, че ДЗЗД "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл" ще оценява БФБ и ЦДДружеството ще подготви анализи на правното състояние, оценки и информационни меморандуми на държавните дялове в борсата и депозитара за целите на приватизацията им.

Книжата на Юрий Гагарин АД поскъпнаха с 1,5% до 63,95 лв. за брой. Дружеството е сключило два кредитни договора за общо 4,6 млн. лв., в това число инвестиционен кредит за 1,6 млн. лв. със срок на погасяване до февруари 2019 г. В същото време е погасен кредит за оборотни средства за 924 хил. лв.  Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 01.09.22 г.
fallback