fallback

Поредна позитивна седмица за инвеститорите на БФБ

Настроенията на играчите са положителни и евентуално отдръпване от сегашните нива по-скоро би привлякло още купувачи, смята Константин Сираков от Експат Капитал

18:22 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ възобновиха ръстовете в петъчната сесия след спадовете от вчера. Водещият SOFIX отчете 2,8% седмичен ръст, след като се повиши с 0,5% в днешната сесия до ниво от 576,58 пункта при оборот от 651 хил. лв. От началото на годината той е нараснал със 17% след ръста от 42% през миналата година.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се повиши с 2,8% за седмицата (+0,4% днес) до 114,96 пункта, равнопретегленият BGTR30 нарасна с 3,2% (+0,5% днес) до 404,76 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се понижи с 0,5% (+0,2% днес) до 89,73 пункта.

"Измина поредната позитивна седмица за инвеститорите на БФБ, като седмичните изменения на три от индексите са на зелена територия. Позитивните настроения на инвеститорите стават все по-трайни, което може да е опасно явление и дано повече пазарни участници имат дълга памет, което би им спестило известни главоболия. Най-старият борсов измерител SOFIX отчита 17,4% повишение от началото на годината до сега, което е доста рязко на фона на останалия свят, не без фундаментални причини, които варират от увеличен интерес на чуждестранни инвеститори до повишаване на рисковия апетит на родни както индивидуални, така и институционални инвеститори, на фона на понижаващите се лихви по банковите депозити", заяви за Investor.bg Константин Сираков, портфолио мениджър в Експат Капитал. "Годишните финансови отчети като цяло се оказаха подкрепящи сегашната тенденция, която е доста рано да се нарече тренд. Още по-интересни ще бъдат и консолидираните доклади на компаниите, за които това е от значение, но до публикуването им има още малко време. Най-добрият сценарий през това време е цените да продължат нагоре, но движение настрани няма да разсърди никого. Възможен е обаче и негативен сценарий. На два пъти през последните три и малко години, през 2011-а и 2013-а, месеците януари и февруари преминаваха под знака на поскъпващи акции и след това ставахме свидетели на корекция, която през 2011 г. се превърна в тенденция през цялата година. Естествено тогава и фундаментът беше доста по-различен от сегашния момент. Сега настроенията на играчите са позитивни и евентуално отдръпване от сегашните нива по-скоро би привлякло още купувачи", коментира той.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,817 млн. лв., благодарение основно на прехвърлянето на 9,9% от капитала на Сердика Пропъртис АДСИЦ на стойност 1,804 млн. лв. при непроменена цена от 28 лв. за акция. По оборот следват Първа Инвестиционна Банка (+1,3%) – 290 хил., Проучване и добив на нефт и газ (+1,1%) – 109 хил. и Химимпорт (-1,4%) – 91 хил.

На регулиран пазар се търгуваха общо 63 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 30/25, а при 8 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Спарки Елтос (+8,1%) и Индустриален Холдинг България (+4,2%), а с най-силен спад са книжата на Енергони (-29%).

С оборот над милион за седмицата са ПИБ (3,3 млн.), Химимпорт (2,8 млн.), Сердика Пропъртис (1,8 млн.) и Софарма Трейдинг (1,3 млн.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BG40, с двуцифрен ръст са акциите на ИХ България (+15%), Индустриален Капитал Холдинг (+13%) и Синергон (+10%), а с двуцифрен спад са книжата на Енергони (-29%) и Фонд имоти АДСИЦ (-17%).

Акциите на Софарма прибавиха 0,1% до 4,26 лв. за брой. Стана ясно, че наскоро дружеството е купувало свои акции по 4,29 лв. за брой, след като преди това продаваше при цена от 4,25 лв.

Днес нямаше сделки с акциите на София Комерс Заложни къщи АД. Търговията с конвертируемите облигации на дружеството започва след седмица. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 18.08.22 г.
fallback