fallback

Очаква ни бедна откъм икономически и корпоративни събития седмица

НСИ ще публикува предварителните данни за наетите лица и средната работна заплата за 2013 г.

08:00 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица очаквано правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. „За” свалянето на кабинета гласуваха всичките 93-ма депутати от ГЕРБ, 116 от БСП и ДПС бяха „против”, а 8-те народните представители от „Атака”  гласуваха „въздържал се”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани, че ще внесе нов вот.

След изобилието от икономически данни, публикувани през миналата седмица, предстоящата се оказва изключително бедна откъм макроданни и корпоративни събития.

Икономическият растеж в България през четвъртото тримесечие на 2013 г. се ускори с 1% на годишна и с 0,4% на тримесечна база - точно толкова, колкото и този на всички 28 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Дефлацията през януари възлезе на 2,2% на годишна база, което е шести пореден месец на спад в цените.

През 2013 г. преките чуждестранни инвестиции в страната се свиха със 17% спрямо 2012 г. Заетостта спадна до 47%, безработицата е 13%, а делът на младежите без работа нарасна до 22% през последните три месеца на миналата година. Статистиката показа още, че доходите на домакинствата растат с 6,1 на сто за периода.

Ето и какво все пак ще бъде в полезрението ни през настоящата работна седмица:

В понеделник (17 февруари) Българска народна банка ще публикува данните от дейността на лизинговите дружества за декември 2013 г.

Във вторник (18 февруари) централната банка ще оповести информация за дружествата, специализирани в кредитиране, отново за последния месец на миналата година.

В сряда (19 февруари) БНБ ще представи статистиката, касаеща инвестиционни фондове, отнасяща се за декември 2013 г.

От Националния статистически институт (НСИ) очакваме предварителните данни за 2013 г. за наетите лица и средната работна заплата.

За четвъртък (20 февруари) няма предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

В петък (21 февруари) НСИ ще публикува статистиката за индексите на оборота в транспорта, съобщенията и услугите, разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) и придобити ДМА за четвъртото тримесечие на 2013 г., както и предварителните данни за туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението отново за същия период.

В последния ден на седмицата ще разберем и годишните данни за 2013 г., отнасящи се до средствата за подслон и местата за настаняване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
fallback